Ponovo sevaju varnice između zvaničnog Zagreba i Beograda. Ovoga puta je ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, Gordan Grlić Radman, putem hrvatskih medija poručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da Srbija “ne sme da sedi na dve stolice”. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je reagovalo protesnom notom Ambasadi Hrvatske u Beogradu, navodeći da je neprihvatljivo mešanje u spoljnu i unutrašnju politiku Srbije.

MSP Srbije ukazuje da su ovakve izjave nastavak “izgradnje atmosfere mržnje prema Srbiji i srpskom narodu i narušavaju zajedničku politiku promovisanja mira i stabilnosti u regionu”. MSEP Hrvatske je odmah uzvratio kontrasaopštenjem u kome su ponovili optužbe na račun Srbije.

Bespotrebne tenzije

Ovo je, za sagovornike “Vesti”, bespotrebno pravljenje tenzija umesto relaksacije i normalizacije odnosa između dve zemlje. Dragan Crnogorac, predsednik Saveza srpskih udruženja Hrvatske, kaže da je Grlić Radman sebi dao za pravo da umesto da zastupa interese Hrvatske, zastupa interese EU.

– Ministar sebi uzima za pravo da predstavlja EU, a može samo da predstavlja Hrvatsku i nikog više, i to u skladu sa politikom hrvatske vlade i predsednika. Nisam video da je predsednik Zoran Milanović ikada ovako nešto rekao – kaže Crnogorac.

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here