Na prostoru Kosova i Metohije počela je do sada najveća međunarodna vojna vežba Defender Jurop 23, odnosno Branilac Evrope 23 na kojoj učestvuje 24.000 vojnika iz 25 zemalja NATO ili partnera alijanse. Organizovale su je SAD u saradnji sa privremenim institucijama na Kosovu, a Aljbin Kurti je na otvaranju rekao da je glavni cilj vežbe “povećanje saradnje među saveznicima, pokazivanje jedinstva i pripreme za suočavanje sa poznatim, ali i nepredvidivim neprijateljem”.

Poruka Srbiji

Za generala Radovana Radinovića, jednog od najpriznatijih srpskih vojnih stratega sasvim je jasno kome je ova poruka o “cilju vežbe” upućena, ali i zbog čega je NATO odlučio da svoje snage uvežbava baš na teritoriji koja je i dalje pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

– Svima je jasno da je Kurti, skrivajući se iza najmoćnijih zemalja Zapada, poslao nedvosmislenu poruku Srbiji. Albanci odlično znaju da će Srbija intervenisati ukoliko dođe do pogroma našeg naroda na KiM, a to bi nesporno vodilo u sukob sa NATO. E, upravo taj scenario se sada pod plaštom naziva vežbe i uigrava – kaže on za “Vesti”.

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”