Kineski predsednik Si Đinping stigao je u Moskvu, gde je došao na poziv predsednika Rusije, Vladimira Putina. Poseta Rusiji je njegovo prvo putovanje u inostranstvo od kada je treći put izabran za predsednika Kine, a dolazi nekoliko dana nakon što je Međunarodni krivični sud u Hagu, izdao nalog za hapšenje ruskog lidera.

– Veoma mi je drago da, na poziv predsednika Vladimira Putina, ponovo dođem u državnu posetu našem bliskom susedu. U ime kineske vlade i naroda izražavam iskrene pozdrave i najbolje želje vladi i narodu Rusije – navodi se u pisanoj izjavi predsednika Kine Si Đinpinga, koja je objavljena nakon njegovog dolaska u Moskvu.

Poverenje se produbljuje

– Kina i Rusija su dobri susedi i pouzdani partneri, povezani planinama i rekama. Pre deset godina, tokom moje prve posete Ruskoj Federaciji kao predsednika Narodne Republike Kine, predsednik Vladimir Putin i ja smo otvorili novu stranicu u sveobuhvatnom razvoju kinesko-ruskih odnosa. Tokom ovih 10 godina bilateralne veze su jačane i razvijane na bazi nesvrstanosti, nekonfrontacije i nisu usmerene protiv trećih država. Stvoren je novi model međudržavnih odnosa u duhu međusobnog poštovanja, miroljubivog suživota i uzajamno korisne saradnje – istakao je kineski lider.

Po njegovim rečima, političko međusobno poverenje se stalno produbljuje, praktična saradnja se širi, na međunarodnoj areni se održava bliska i efikasna saradnja.

– Prijateljstvo je zauvek duboko ukorenjeno u srcima ljudi. Razvoj kinesko-ruskih odnosa, ne samo da donosi opipljive koristi narodima dveju zemalja, već i daje značajan doprinos napretku celog sveta – istakao je on.

– Kina i Rusija, kao velike sile i stalne članice Saveta bezbednosti UN, igraju važnu ulogu u međunarodnim poslovima. U svetu koji je daleko od mira, Kina je spremna zajedno sa Rusijom da odlučno podrži međunarodni sistem usredsređen na pravilima UN. Spremni smo da čuvamo svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu i fundamentalnim normama zasnovanim na ciljevima i principima Povelje UN. Normama, koje podrazumevaju istinski multilateralizam, promociju multipolarnosti u svetu i demokratizuju međunarodnih odnosa, promociju globalnog upravljanja u pravednijem i racionalnijem pravcu – objasnio je kineski lider.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”