Vojni eksperti jedinstveni su u oceni da najava zvaničnika Prištine o nabavci raketa, sredstava za elektronsko ometanje i teške artiljerije predstavlja ozbiljnu provokaciju, kao i zahtev vodećim zemljama NATO, pre svega SAD, da im dostave koordinate svih vojnih ciljeva Srbije u blizini administrativne granice, čime je upućena poruka da su takozvane bezbednosne snage Kosova spremne da “nišane” ciljeve po centralnom delu naše zemlje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Njujorku je rekao da je upoznat s tim namerama, a povodom prošlonedeljnog sastanka predstavnika Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija i Nemačka) s prištinskim premijerom Aljbinom Kuritjem u kome je “isporučen” nov spisak zahteva Zapadu, uključujući i dostavljanje koordinati vojnih ciljeva u užoj Srbiji, a zatim i isporuku artiljerije čiji je domet veći od 10 kilometara. Predsednik nije želeo da komentariše te vesti, ali je otkrio da Albanci već dugo sprovode elektronsko ometanje u blizini administrativne linije između Centralne Srbije i Kosova.

– Kad su zauzimali administrativne prelaze, uvek su elektronski ometali sve što je dolazilo iz centralne Srbije. Ali uzvratićemo i što se tiče elektronskog ometanja – rekao je predsednik Srbije.

Balkan u opasnosti

Istovremeno, sagovornici “Vesti” navode da Aljbin Kurti na svaki način pokušava da Srbiju uvuče u oružani sukob bez obzira na činjenicu što u tom ratu ne bi imao šansi.

General Milomir Miladinović, predsednik Skupštine Kluba generala i admiral Srbije, ukazuje da je svima, pa i Kurtiju, jasno da je Vojska Srbije u svakom smislu superiornija, ali da ga to ne sprečava da stalno doliva ulje na vatru.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”