Nakon što je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odbio predlog SAD, EU i zemalja Kvinte i odlučio se da zabrana upotrebe dinara na KiM počne, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je održao hitan sastanak sa pojedinim ministrima o narednim koracima koje će Beograd tim povodom preduzeti. Međutim, iz centralne banke tzv. Kosova se čulo da se razmatra odlaganje te odluke.

Opasan korak

Kancelarija za KiM je izdala memorandum u kojem se naglašava da bi ukidanje korišćenja dinara na tom prostoru imalo dalekosežne posledice kada je reč o kritičnim sektorima: bolnicama, obrazovnim ustanovama i vrtićima koji su od vitalnog značaja za potrebe srpskog stanovništva na KiM, preneo je portal PavlovićTudej pozivajući se na diplomatske izvore. Memorandum u koji je ovaj portal imao uvid se, kažu oni, širio diplomatskim krugovima EU i SAD. U njemu je navedeno da bi obustava plaćanja u dinarima odmah pogodila više od 100.000 Srba i različite etničke grupe Rome, Gorance, Crnogorce, Hrvate, Turke, Aškalije, Egipćane, Albance i Bošnjake. Ocenjeno je i da je reč o “najopasnijem koraku eskalacije Prištine do sada”.

– Vitalne institucije ne bi mogle da izmire obaveze, uključujući isplatu plata, nabavku osnovnih stvari i operativne troškove, što bi dovelo do humanitarne krize i pogoršanja već neizvesne situacije za Srbe na KiM – navedeno je u memorandumu i istaknuta “ozbiljna zabrinutost” da bi to imalo uticaj na mala preduzeća Srba sa KiM, poput njihovog gašenja.

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here