Na Crnom vrhu kod Zvornika tokom novogodišnjih praznika su nepoznate osobe razbile spomenik za 11 civila, pripadnika VRS i MUP Republike Srpske koje su muslimanske snage iz Srebrenice pobile iz zasede 10. septembra 1992. Ovo je treće rušenje tog spomen-obeležja za 13 godina koliko postoji i do sada, nijednom, počinilac nije pronađen.

Pronaći počinioce

Spomenik je postavljen 2010. i od tada je stalno na meti vandala. Mermerna ploča je i u prethodna dva slučaja lomljena, a opštinske vlasti su svaki sledeći put problem rešavale postavljanjem debljeg mermera.

Branimir Kojić, predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, kaže za “Vesti” da će oni uskoro postaviti još veću spomen-ploču, jer stradali Srbi to zaslužuju i ne smeju biti zaboravljeni. On ističe da je razbijanje spomen-ploče jasna poruka Bošnjaka da ne prihvataju činjenicu da su Srbi u Podrinju zverski ubijani.

– Od MUP RS smo odmah zatražili da se vandali pronađu i adekvatno kazne. Ali ovaj incident zapravo samo ogoljava koliki je stepen mržnje, monstruoznosti, netrpeljivosti za tuđe žrtve i očigledno želju za novim sukobima. U Podrinju je na hiljade spomen-ploča koje su postavili Bošnjaci, ali nijedna nije, ne samo neoštećena, već niko nikad nije pomislio da je ošteti zato što Srbi poštuju sve žrtve. To je Srbima utkano u gene – ističe naš sagovornik.

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here