Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Predsednik Vučić je uz fotografije na Instagramu naveo da je sa Lajčakom razmotrio poslednja dešavanja na Kosovu i Metohiji i probleme s kojima se Srbi suočavaju zbog jednostranih i nelegitimnih poteza Prištine. Takođe, Vučić je naglasio neophodnost primene dogovora o Zajednici srpskih opština i poštovanja prava i volje našeg naroda.

– Naglasio sam neophodnost primene dogovora o Zajednici srpskih opština i poštovanja prava i volje našeg naroda. Srbija je opredeljena za nastavak konstruktivnog dijaloga u cilju održanja mira i stabilnosti i postizanja boljih uslova za život svih građana – naveo je Vučić.

Analitičari su uvereni da je ovo bila više nego jasna poruka Evropskoj uniji da odustane od strategije dvostrukih standarda i nametanja Srbiji jednostranih rešenja.

Ozbiljna poruka

Narodni poslanik i predsednik Saveza Srba iz regiona Milorad Linta kaže da je Vučić uputio “jasnu, ozbiljnu i odgovornu državničku poruku”.

– Predsednik Vučić principijelno insistira na dijalogu i traženju sveobuhvatnog rešenja, ali i na poštovanju do sada preuzetih obaveza i poštovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Priština je do sada povukla čitav niz katastrofalnih poteza koji ne samo da ne doprinose dijalogu i traženju rešenja, već upravo suprotno, direktno prouzrokuju ugrožavanje mira i stabilnosti ne samo na prostoru južne srpske pokrajine, već i u regionu. Predsednik je u pravu kada insistira da Evropska unija napokon osudi takvo ponašanje Kurtijeve vlade, odnosno jednostrane poteze. Od nasilnog pokušaja nametanja registarskih tablica, pa do najnovijeg postavljanja lažnih ministara i njihovih saradnika – ljudi koji nemaju nikakav ugled u srpskom narodu na Kosovu da ih zastupaju. Takva politika je osuđena na neuspeh i samo produbljuje nepoverenje i podiže tenzije i napetost – ističe Linta.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”