EPA-EFE
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da “nije suviše kasno da Ukrajina pobedi” u ratu protiv Rusije, pod uslovom da Zapad održi svoje obećanje i uputi joj više oružja.

– Poslednjih meseci saveznici NATO-a nisu pružali podršku koju su obećali – rekao je Stoltenberg u govoru prilikom predaje nagrada o transatlantskim vezama u Berlinu.

– Ali nije suviše kasno da Ukrajina pobedi jer je jača podrška na putu. Sada je naša odgovornost da pretvorimo preuzete obaveze u stvarnu isporuku oružja i municije i da to učinimo brzo – dodao je on.

Prošlog petka ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je NATO da što brže isporuči oružje Ukrajini koja ne može više da čeka zbog ruskog pritiska. Saveznici su obećali da će povećati podršku.

Ukrajina trpi poraze na bojnom polju zato što saveznici nisu bili u stanju da održe svoja obećanja o pomoći dok je predlog zakona o povećanju američke pomoći bio mesecima blokiran u Kongresu zbog političkih svađa.

Stoltenberg je pozdravio to što je Kongres SAD odobrio veliki plan američke vojne pomoći Ukrajini od više od 60 milijardi dolara, i obećanja drugih zemalja, među kojima su Velika Britanija, Nemačka i Holandija.

Generalni sekretar NATO je pored toga optužio Kinu da podržava rusku ratnu privredu time što deli savremenu tehnologiju koja može biti upotrebljena za proizvodnju raketa, tenkova i aviona.

– Kina tvrdi da hoće da održi dobre odnose sa Zapadom. Istovremeno Peking nastavlja da pothranjuje najveći oružani sukob u Evropi od Drugog svetskog rata – rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO nalazi se u Berlinu da uruči nagradu Erik Varburg, kojom se nagrađuju osobe koje su posebno doprinele razvoju transatlantskih odnosa.

13 COMMENTS

  1. Što je babi milo, to joj se i snilo. Da se EU zapita za koga ovaj radi. Za Kauboje očito. Evropi ovaj rat nije trebao, ali ga je pokrenula i sada ta ista Evropa trpi. Kauboji trljaju ruke, oružje se prodaje, industrija radi …. A ti Evropo, koga briga, kada ste glupi i pokorno slušate kauboje.

  2. Gde mi je moj maki , makiiiii ? Probudi se !!! Jesu lekovi od sinoć prejaki , pa se brinem !!!

  3. Dalije ovo realno covek vise nezna sta prica od mrznje prema Rusiji on stvarno misli da jednu Stom super silu mize da neko pobedi posebno Ukrainci.

  4. SRBIJA JE KONAČNO NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE…ŽIVELA EVROPSKA UKRAJINA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here