Vrhovni sud u Zagrebu, nakon 14 godina sudskog procesa, početkom ove nedelje pravosnažno je oslobodio Juru Šimića, ratnog predsednika Kriznog štaba Bjelovara. On je bio optužen da je naredio hladnokrvno ubistvo trojice oficira JNA odmah pošto su, sa još 60 oficira i 150 vojnika, 29. septembra 1991. godine, hrvatskim snagama predali kasarnu u Bjelovaru.

Gospodar života i smrti

Savo Štrbac, predsednik DIC Veritas kaže da je Vrhovni sud Hrvatske samo potvrdio oslobađajuću presudu

Županijskog suda u Rijeci iz 2019.

– Šimić je u to vreme bio gospodar života i smrti u Bjelovaru, ali tom presudom je utvrđeno ne samo da nije bio odgovoran, već i da oficire niko nije streljao, pošto su tri veštaka utvrdila da su sva trojica stradala od bombe ili granate tokom borbi za kasarnu. I ta farsa je prošla na sudu, mada postoje živi svedoci koji su bili tamo, ali i snimak “oslobađanja” kasarne gde se vide tela ove trojice oficira po kojima su dan kasnije stanovnici Bjelovara morali da mokre – ogorčeno priča Štrbac.

Prema njegovim rečima i ova presuda pokazuje kako Hrvatska suštinski nema želje da se suoči sa prošlošću, a još manje da procesuira odgovorne za ratne zločine…

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here