Na Kosovu i Metohiji bi uskoro moglo da dođe do “epidemije” novih hapšenja Srba, upozoravaju stručnjaci iz oblasti krivičnog prava iz Srbije, komentarišući najavu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da je “suočavanje sa prošlošću neophodno za trajni mir i uspešnu budućnost, kao proces lečenja”.

Epidemija optužnica

Kurti je na na skupu Prevazilaženje podela: hrabar razgovor u Prištini, kazao da je u završnoj fazi Strategija za tranzicionu pravdu, ali i osnivanje Instituta za istraživanje i dokumentovanje zločina počinjenih tokom rata na Kosovu.

– Povećali smo budžet za Specijalno tužilaštvo u Odeljenju za ratne zločine u cilju povećanja ljudskih i profesionalnih kapaciteta i zaokružili zakonski okvir koji omogućava suđenje u odsustvu za ratne zločine u skladu sa međunarodnim standardima. Udvostručili smo broj istražitelja ratnih zločina u Upravi za istrage ratnih zločina pri policiji – naveo je on.

Savo Štrbac, direktor DIC Veritas i nekadašnji sudija iz Zadra, smatra da je to nedvosmislena najava da pred Srbima nije “ozdravljenje”, već “epidemija novih optužnica i presuda”.

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”

2 COMMENTS

  1. Cudno je da se hapse samo Srbi. Zasto se ne hapse Albanci? Zar je moguce da oni nisu cinili ratne zlocine? Sramota je da Evropa i ceo svet to mirno gledaju i cute.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here