U manastiru Rođenja svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu služena je liturgija i održano centralno obeležavanje Svetih novomučenika jasenovačkih. Događaju je prisustvovala izaslanica predsednika Srbije, ministarka pravde Maja Popović, koja je bila prvi srpski državni funkcioner u zvaničnom svojstvu od 1945. godine do danas.

Sećanje na nevine žrtve

Svetu arhijerejsku liturgiju služilo je više od 10 arhijereja Srpske, Ruske i Makedonske pravoslavne crkve, a predvodio ih je Mitropolit budimpeštanski i sve Mađarske, Ruske pravoslavne crkve Ilarion. On je poručio da su jasenovački mučenici umrli strašnom smrću, ali da Crkva njihovo stradanje doživljava kao podvig.

– Malo je verovatno da ćemo ikad saznati tačan broj žrtava Jasenovca, kao i imena nevino mučenih i ubijenih. Ali, kod Boga svi su živi i niko nije izbrisan iz molitvenog sećanja Crkve. Zato dan njihovog sećanja nije dan žalosti, već crkvene pobede – istakao je mitropolit Ilarion.

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”

3 COMMENTS

  1. Nemamo kome da oprostimo. Ne samo da nisu trazili oprostaj nego su oterali skoro sve Srbe iz Hrvatske u zadnjem ratu. A mali broj povratnika hapse i maltretiraju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here