Srbija je otpočela proceduru za vanredno, hitno zasedanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Da bi do sednice došlo, treba devet glasova, a računa se na dva sigurna. Jedan za od Kine, čiji ambasador u Beogradu Li Ming kaže da pitanje KiM treba rešavati bez dvostrukih standarda i u okviru Rezolucije 1244 SB UN.

Bez dvostrukih standarda

– Razumemo zabrinutost Srbije u vezi sa KiM i cenimo pozitivne napore u traženju političkog rešenja koje je tačka rizika za Balkan i Evropu. Političko rešenje i stabilnost na KiM su u interesu svih i zahtevaju stalne napore. U okviru Rezolucije 1244 SB UN bi trebalo doći do obostrano prihvatljivog rešenja kroz dijalog i konsultacije i uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Ne treba da bude dvostrukih standarda – kazao je Li Ming.

Ovog meseca, kako je rekao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, u SB UN predsedava Gvajana, koja je priznala nezavisnost tzv. Kosova. Srbija će se, kaže, boriti da dobije potrebnu većinu glasova da bi ta sednica bila održana.

– Tražimo je vanredno zasedanje, jer postupcima, eskalatornim nasiljem, iz dana u dan, Kurti vrši etničko čišćenje srpskog naroda na KiM. To pravno u konvencijama stvara nepodnošljive uslove života i namerno podvrgava Srbe uslovima u kojim ne mogu da opstanu na KIM, već traže izlaz, naročito na prostoru centralne Srbije – kaže on.

Da će se održati sednica SB UN, nada se članica pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Danijela Vujičić…

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”.

1 COMMENT

  1. a kada bude odbijen zahtev kao neosnovan, da li ce za to biti za kriv onaj koji ga je podneo (kao u slucaju Vuka Jeremica pre 15-tak godina) ili belosvetski prevaranti i licemeri kojima je pravo i pravda poslednja rupa na svirali (kao u slucaju Medjunarodnog suda, ironicno nazvanog pravde, ako se dobro secam?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here