Deca sa Kosova i Metohije boravila su u Parizu kod svojih vršnjaka iz srpskog Kulturno umetničkog društva Izvor u okviru humanitarne akcije koju Srbi u Parizu sprovode već 15 godina. Za svoj jubilej, 20 godina postojanja su odlučili da deca s KiM dođu i vide Grad svetlosti gde žive njihovi vršnjaci koji, svake godine, dolaze kod njih na Kosmet.

U okviru akcije Srcem za Srce Srbije se prikuplja pomoć i pomažu mališani u kosmetskim enklavama. Proteklih dana su folkloraši bili domaćini učenicima osnovnih i srednjih škola iz najizolovanijih srpskih sredina na KiM: Osojana, Goraždevca, Suvog Grla, Banja i Lapljeg Sela, koji su nekoliko dana, boravili u glavnom gradu Francuske.

Dobrodošlica

Sa KiM je autobusom stigao 51 učenik sa sedam nastavnika i ovo im je bilo prvo putovanje u inostarnstvo. Oni su u Parizu proveli četiri dana, a bili su smešteni u porodicama članova kulturno-umetničkog društva.

– Svih ovih godina su naši “izvoraši” u saradnji sa manastirom Visoki Dečani nosili pomoć i lično je delili deci i omladini. Za ovaj jubilej smo odlučili da decu sa KiM dovedemo u Pariz da se upoznaju sa drugarima koji nesebično, svake godine učestvuju u svim aktivnostim kako bi se novac prikupio – ističe predsednica KUD Izvor, Dubravka Stijović.

Učenike sa KiM prvo je primio i poželeo im dobrodošlicu vladika zapadno evropski gospodin Justin.

– Zaista postoje trenuci kada je teško izraziti ono što čovek oseća u srcu i svakako da je jedan od takvih i ovaj koji se desio u Parizu, susret sa ovom decom koja su došla sa KiM u pratnji nastavnika – rekao je vladika.

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here