Nova krivična prijava protiv 51 pripadnika JNA, koju je nedavno podnela nevladina organizacija iz Vukovara, ukazuje da za deo hrvatske javnosti rat još nije završen, zbog čega bi Srbija trebalo ozbiljno da razmišlja o primeni principa reciprociteta. Ovim rečima, admiral Boško Antić komentariše vest da su advokati nedavno formirane NVO iz Vukovara “Dr Ivan Šreter” tamošnjem državnom tužilaštvu podneli krivičnu prijavu protiv nižerangiranih pripadnika nekadašnje JNA koje sumnjiče za ratne zločine u Vukovaru.

Izmišljeni zločini

– Najporaznije je što se hvale da je udruženje osnovano po ugledu na Centar “Simon Vizental”. U tom slučaju bi morali da počnu da pronalaze ustaše koji se i danas ponose time. Umesto toga će se, po sistemima rada Centra koji se bavio pronalaženjem nacista, usredsrediti na pripadnike JNA jer tvrde da njena uloga “još nije rasvetljena”, kao da je reč o nacistima, a ne pripadnicima tada jedine legitimne vojne formacije u zemlji – kaže on.

Predstavnici te NVO obrazlažu da su podneli prijave jer je “niži vojni kadar izbegao krivičnu odgovornost”. U prevodu, navodi Antić, poručuju da u svi koji su, direktno ili indirektno učestvovali u vojnim operacijama u Vukovaru, ratni zločinci bez obzira na to što je najveći deo intervencija bio usmeren na deblokadu kasarne koja je bila pod 24-časovnom vatrom. Valjda je “junačko delo” onih koji su je napadali, a odbrana života je zločin, ogorčen je Antić.

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here