Ministru bez portfelja zaduženom za dijasporu Đorđu Milićeviću zabranjeno da položi cveće i zapali sveću na spomenik žrtvama ustaškog logora Jasenovac! Milićević je rekao da je tu reč o dvostrukim standardima i aršinima.

– Nama ne dozvoljavaju da se poklonimo srpskim žrtvama i da pritom ne kažemo ništa loše, a drugi sve vreme pokušavaju da proture tezu da smo mi genocidan narod – rekao je povodom ovih dešavanja.

Naređenje s vrha

Ministar je bio u radnoj poseti Srbima u okolini Novske, u Hrvatskoj, na njihov poziv. Posle sastanaka sa predstavnicima Srba iz lokalnog kulturno-umetničkog društva i seoskih mesnih zajednica, sa saradnicima se uputio ka spomen-parku u Jasenovcu da oda poštu Srbima ubijenim u zloglasnom logoru NDH. Na ulazu u

spomen-kompleks su, međutim, kombi u kojem se nalazio zaustavili hrvatski policajci. Ministar objašnjava da su ih tri policijska automobila dočekala ispred Jasenovca.

– Nije nam bila namera ni da vodimo novinare, ni da dajemo izjave. Želeo sam samo da se poklonim našim žrtvama i položim cveće, ništa više. Da potom napustimo stratište i krenemo ka Srbiji. Rekli su nam da moramo da se vrtimo na granični prelaz Bajakovo – priča ministar.

Upitao ih je za razlog, a oni odgovorili da je to naređenje s vrha.

– Rekao sam im da kada dođu kod nas, svaki zvaničnik Hrvatske može da prošeta bilo gde i ne mora da bude zaštićeno lice. Ni ja nisam tražio da budem štićeno lice, jer su navodno insistirali da sam štićeno lice i da moraju da me zaštite do graničnog prelaza Bajakovo – objasnio je on.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”