Vozači kamiona sa srpskim registarskim oznakama kojima nije dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju blokirali su, drugi dan zaredom, magistralni put koji od Prokuplja vodi ka administrativnom prelazu Merdare.

Od Kraljeva do prelaza Jarinje ukupno je 700 kamiona koji sa robom čekaju da prođu ka južnoj pokrajini. Jedan od organizatora te blokade Dejan Milošević je objasnio da kamioni i autobusi sa kosovskim i stranim tablicama i dalje ne mogu da prođu, dok putnički automobili normalno idu. Bilo je kaže, u noćnim satima u utorak, dosta pokušaja da prođu, ali su se svi vratili.

Ekonomski stručnjak Kostadin Pušara kaže za “Vesti” da je ovakav potez Aljbina Kurtija novi u nizu okrutnih prema građanima srpske nacionalnosti na severu KiM, ali da se što se ekonomske štete tiče, ona za Srbiju nije velika.

– Nije naneta šteta samo Srbima, već i Albancima, jer će i oni oskudevati i plaćati namirnice više. Tamo je veliki šverc na delu, a i roba koju uvoze je skuplja od one koja dolazi iz Srbije – pojašnjava naš sagovornik.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju “Vesti” koje će se u sredu 21. juna naći u prodaji.