Generalna skupština UN u Njujorku usvojila je Rezoluciju o Srebrenici sa 84 glasa “za”, dok je 19 država bilo protiv, uzdržano 68, a 22 zemlje nisu glasale. Sednica je počela izlaganjem predstavnice Nemačke u UN Antje Lendersen, koja je obrazložila tekst Rezolucije o Srebrenici. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u svom izlaganju upitao zašto se rezolucija o Srebrenici donosi baš sada i zašto se na njoj radilo tajno. On je ukazao da će usvajanje rezolucije otvoriti Pandorinu kutiju i da će se svet suočiti s nizom optužbi za genocid i da ona neće doneti pomirenje u regionu. On je rekao da je deo međunarodne javnosti hteo da stavi žig na naše čelo, ali da nisu uspeli, pošto 87 država nije glasalo za rezoluciju.

Zahvalnost saveznicima

Vučić je posle sednice Generalne skupštine UN rekao da su radili naporno i pokazali kako se bori za Srbiju. Zahvalio je svim saradnicima.

– Ovo je veliko iznenađenje, zaprepašćenje u sali. Od onih koji su u bili u sali 87 nisu glasali za rezoluciju. Dve trećine stanovnika planete bilo je na našoj strani – kaže Vučić. Zahvalio se Kini i Rusiji koji su bili protiv, kao i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Slovacima i Grcima i brojnim afričkim zemljama koje nisu glasale za rezoluciju. Predsednik je rekao da se nada da su Srbi bili ponosni i posebno pozdravio Srbe sa KiM. On je podvukao da dve trećine sveta nije glasalo za rezoluciju, a pitanje je i ovih 84 na koji način su glasali za njeno usvajanje, aludirajući na pritiske koje su imale određene zemlje i istakao da bi realno bilo oko 60 glasova za rezoluciju.

Produbljivanje podela

Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama, Vasilij Nebenzja ocenio je, nakon glasanja u Generalnoj skupštini, da je usvajanje rezolucije o Srebrenici produbilo podele među članstvom u svetskoj organizaciji…

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”.

4 COMMENTS

  1. Pa jeste. Zato ova rezolucija i nije prihvacena. Svet nas voli. Svi nas paze i maze. Lepo je biti Srbin, hvala ti A.V. na istrajnoj borbi za Srbe i Srbiju. Sreca da jos bivsu autonomnu pokrajinu Vojvodinu imamo. Sve cega se A.V. dotakao- izgubili smo.

  2. Pa jeste. Svima smo smesni. A najsmesniji je ovaj najveci balkanski pateticar i satrolog – jadna je zastava koja mora da pokriva njegova ledja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here