commons.wikimedia
Vljora Čitaku

Zamenica predsednika DPK i bivša ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku ocenila je da kosovskoj vladi nije jasno šta je dogovoreno u Briselu.

– Srbija je zarobila kosovsku delegaciju i sada se bojim da će Srbija odbiti da nam pomogne u pronalaženju i razjašnjenju sudbine nestalih osoba – rekla je Čitaku za Juronjuz Albanija.

Čitaku je govorila o temi otvaranja arhive OVK, što je izazvalo mnoge reakcije na Kosovu, istakavši da je to zahtev koji je Srbija iznosila od početka dijaloga, “jer želi da svoju kriminalnu politiku izjednači sa oslobodilačkim ratom na Kosovu”.

– Arhiva bi trebalo da otkrije da je OVK želela istrebljenje srpskog stanovništva na Kosovu, što uopšte nije tačno – rekla je Čitaku.

Dogovor između kosovske i srpske strane o otvaranju svih arhiva, uključujući i one na Kosovu vezane za OVK, izazvao je oštre reakcije, uglavnom od bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

Čitaku je dodalna i da Vlada Kosova nije stabilna kad je u pitanju dijalog sa Srbijom i izrazila je očekivanje da prištinska strana iznese detaljan plan pregovora, koji će imati podršku i od opozicije, a u kojem će biti navedeni rokovi za završetak procesa i uzajamno priznavanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here