EPA
Vladimir Putin

Putinova bombastičnost se nastavlja: ​​objavivši u petak aneksiju ukrajinskih teritorija, Putin je proglasio da će Lugansk, Donjeck, Zaporožje i Herson “zauvek” postati deo Rusije. On žuri da proglasi pobedu, zacementira male dobitke i traži mir, piše CNN.

On je pozvao Ukrajinu da odmah “prekine vatru” i “sedne za pregovarački sto”, ali je dodao: “Nećemo pregovarati o izboru naroda. To je završeno. Rusija je neće izdati”.

Daje sve od sebe da to sakrije, ali Putin gubi rat u Ukrajini, piše CNN.

To vidi i Andrej Kortunov, koji u Moskvi vodi Ruski savet za međunarodne poslove koji podržava Kremlj. “Predsednik Putin želi da okonča celu ovu stvar što je brže moguće”, rekao je za CNN.

Putinova nedavna regrutacija 300.000 vojnika neće preokrenuti njegove gubitke na bojnom polju, a izazvala je nezadovoljstvo naroda u Rusiji, što ga je dovelo u opasnu političku situaciju.

Prema zvaničnim podacima EU, Gruzije i Kazahstana, oko 220.000 Rusa pobeglo je preko njihovih granica od kada je objavljena “delimična mobilizacija”. EU je saopštila da njen broj – skoro 66.000 – predstavlja povećanje za više od 30 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

CNN nije u mogućnosti da proveri ruske brojke, ali 40 kilometara zastoja u saobraćaju na granici sa Gruzijom i dugi redovi na prelazima u Kazahstanu i Finskoj govore o reakciji i jačanju percepcije da Putin gubi svoj osećaj za procenu raspoloženja u Rusiji.

Putinova logična opcija je, kaže Kortunov, da proglasi pobedu i izađe pod svojim uslovima. Ali za ovo mu je potrebno značajno dostignuće na terenu.

– Rusija ne može jednostavno da dođe tamo gde je bila, 24. februara ove godine, da kaže, u redu, znate, to je u redu. Naša misija je ostvarena. Pa idemo kući… …Trebalo bi da postoji nešto što se javnosti može predstaviti kao pobeda – navodi Kortunov.

I to je logika koju izgleda Putin sledi, pečateći referendume u oblastima Lugansk, Donjeck, Zaporožja i Herson, i proglašavajući ih delom Rusije. On je koristio isti plan pripajanja Krima Ukrajini 2014. i sada, kao i tada, preti potencijalnim nuklearnim udarima ako Ukrajina, uz podršku svojih zapadnih saveznika, pokuša da povrati anektirane teritorije.

Da li se Putin sprema za mir?

Zapadni lideri su u borbi protiv Putina. Prošle nedelje američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je za “Meet the Press” na NBC da će Vašington odlučno odgovoriti ako Rusija upotrebi nuklearno oružje protiv Ukrajine i jasno stavio do znanja Moskvi da će se suočiti sa “katastrofalnim posledicama”.

Lideri su takođe obećali da neće priznati te regione kao deo ruske teritorije.

Kurt Volker, koji je bio američki ambasador u NATO i specijalni predstavnik SAD u Ukrajini za vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa, veruje da se Putin možda sprema za mir.

– Mislim da ono čemu on mora da teži jeste da maše nuklearnim oružjem, zapreti Evropi na razne načine, a zatim kaže, u redu, pa hajde da pregovaramo o nagodbi. I da zadržim ono što sam već uzeo – kaže Volker.

Fiona Hil, koja je savetovala tri američka predsednika o nacionalnoj bezbednosti u vezi sa Rusijom, takođe smatra da Putin možda pokušava da završi igru. “Oseća akutnu hitnost da gubi zamah i sada pokušava da izađe iz rata na isti način na koji je ušao u njega. S tim što je on odgovorna osoba i on postavlja sve uslove bilo koje vrste pregovora.”

Zima se približava…

Faktor koji ubrzava Putinovo razmišljanje može biti približavanje zime. Napoleon i Hitler nisu uspeli da zauzmu Moskvu jer su linije snabdevanja kroz Ukrajinu bile preduge i naporne zimi. Volker kaže da ono što je istorijski spasilo Rusiju sada pritiska Putina:

– Ovog puta Rusija je ta koja mora da snabdeva linije, pokušavajući da održi svoje snage u Ukrajini. To će biti veoma teško ove zime. Tako da se odjednom, zbog svih ovih faktora, Putinova vremenska linija pomerila nagore – tvrdi on.

Niko ne zna šta se zaista dešava u Putinovoj glavi. Kortunov sumnja da će Putin biti spreman da napravi kompromis mimo svojih uslova za mir, “ne pod uslovima koje nudi predsednik Zelenski, ne pod uslovima koje nudi Zapad… [iako] treba da bude spreman da izvrši stepen fleksibilnosti. Ali ne znamo koji će taj stepen verovatno biti.”

CNN piše da Putin želi da njegovi pregovori budu sa Bajdenom i saveznicima, a ne sa Ukrajinom: “On u suštini sada kaže da ćete morati da pregovarate sa mnom i da tražite mir. A to znači da priznamo šta smo uradili na terenu u Ukrajini”.

Rat u Ukrajini je možda ušao u novu fazu i Putin je možda sateran u ćoaš, ali kraj sukoba bi još uvek mogao da bude veoma daleko, zaključuje CNN.

5 COMMENTS

  1. Svakog dana sve više pokazuju, kako pojma nemaju o Rusiji, Rusima i Putinu! Ne tnam, dali stvarno misle, da će da ga pobede sa dezinformacijama!

  2. Када би Си-Ен-Ен (гласило “Дубоке државе”) знало да рачуна, израчунало би да је немогуће победити Русију. Када ја поседујем нешто што теби треба и имам чиме да се одбраним џаба ти је што ти желиш то да отмеш.
    Русија ће под својим условима завршити “прокси” рат против колективног запада и на крају испоставити рачун за од САД и/или Британаца уништен гасовод, камату за задржана новчана средства и сл. Украјина каква је постојала пре почетка специјалне војне операције више не постоји, а питање је да ли ће уопште и постојати у било ком облику, под тим именом.

  3. GOTOV JE! KONAČNO ĆE CELI SVET ODAHNUTI. ŽIVELA EVROPSKA NATO SRBIJA! KONAČNO ĆE MO BITI SVOJI NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here