Čobani – prvi špijuni

0

 

U balkanskim zemljama uhode su često radile bez čvrste organizacije, pa se ne može uvek govoriti o službama, ali se zna da su svi komandanti, državnici i vođe narodnog otpora poklanjali mnogo pažnje prikupljanju, ispitivanju i korišćenju podataka iz neprijateljskih redova, a u isto vreme se trudili da zaštite sopstvene tajne.

 

Počeci obaveštajnog rada na tlu današnje Srbije sežu još od antičkih vremena, ali su oskudni podaci o ljudima koji su stavljali glavu u torbu radi interesa svog plemena, zajednice, a kasnije i države.

 

Kada su Sloveni u 6. veku počeli sve češće da upadaju preko Dunava na jug Balkanskog poluostrva koji je pripadao Vizantiji, još je hroničar Prokopije, opisujući te sukobe, pominjao lažne čobane i putujuće pevače kao varvarske uhode.

 

Izraz "čobani" i kasnije se susreće kod Srba za izviđače koji su istureni pred glavninom svojih snaga. U to doba, posebno u pustim ili planinskim krajevima, najmanje pažnje privlačili su goniči stada, a upravo oni su mogli da se kreću neometano i pomno osmatraju kretanja svakoga ko bi im se našao na putu.

U ranom srednjem veku su slobodno vršljali i putujući pevači i pripovedači. NJih su srdačno primali svugde, jer su prenosili novosti i iskustva iz drugih krajeva. Zato su mogli da se upotrebe kao kuriri i izviđači, ali i kao pronositelji glasina i propagande.

 

Uz Slovene su se pojavili i novi osvajači, Avari, koji su bili majstori u obaveštajnom poslu. U vizantijsku prestonicu Carigrad 558. slali su naročite špijune, navodne izaslanike, kojima je zadatak bio da istaknu kako je njihov narod toliko velik i moćan, da se nikom ne preporučuje da im se suprotstavi.

 

Usput su sticali nova poznanstva, koja bi kasnije avarske vođe koristile da bi podrivale državu na koju su se nameračile.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here