Na današnji dan rođen je Frenk Herbert, poznati  američki pisac naučne fantastike.

Frank Herbert Junior rođen je 8. oktobra 1920. u Takomi, Vašington. Sa 19 godina počinje da piše za lokalne novine, ali kada počne Drugi svetski rat odlazi u vojsku gde je vojni fotograf. Po povratku iz rata se upisuje na književnost, ali je nije diplomirao.

Naučnu fantastiku počinje da piše 1950-ih. Njegova dela su inspirisana ekologijom u sprezi sa evolucijom, religijom i politikom.

Najpoznatiji je po svom romanu „Dina“ (1965), koji se smatra jednim od najboljih romana naučne fantastike ikada napisanih.

Radnja je smeštena na pustinjsku planetu Arakis, koja je postojbina džinovskih crva i jedini izvor najtraženije droge u celom Univerzumu, začina melanža.

Ova epska avantura osvojila je obe najznačajnije američke nagrade za stvaralaštvo iz oblasti naučne fantastike, „Hugo“ i „Nebula“, i dobila kultni status među čitaocima naučne fantastike. Prema ovom romanu je 1984. američki režiser Dejvid Linč snimio istoimeni film.

Ogromna polularnost knjige dovela je do pet nastavaka: Mesija Dine (1969), Deca Dine (1976), Božanski car Dine (1981), Jeretici Dine (1984) i Kapitol Dina (1985).

Pored ovih, Herbert je autor i mnogih drugih romana koji su ostali u senci serijala o Dini: „Helstromova košnica“, „Odredište: ništavilo“, „Hajzenbergove oči“, „Eksperiment ‘Dosadi’“, „Incident ‘Isus’“ i „Efekat ‘Lazar’“

U svojim pričama Herbert se često doticao velikih kulturoloških dešavanja i onih iz čovekove okoline.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime