MN Press

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović bio je gost emisije “Jutro” na TV Prva i govorio o promenama u organizaciji Evrolige.

Za jun sledeće godine najavljena je smena aktuelnog predsednika tog tela Đordija Bartomeua.

Spominje se da bi upravo Čović mogao da nasledi Španca na čelu Evrolige.

– Bartomeu je radio u FIBA, sarađivao je sa Borom Stankovićem, Rašom Šaperom, Rankom Žeravicom i Nebojšom Popovićem o uređenju današnje košarke. Potom je otišao u ULEB i formirao Evroligu što je bila dobra ideja. Klubovi su vlasnici, a Zvezda nažalost nije. Nažalost. On će funkciu obavaljati do kraja ove sezone. Nezadovoljstvo tinja sa pandemijom i sa finanisijskim problemima klubova. Ne mogu klubovi više da troše nego što zarađuju. To jeste i naš problem. I kod Zvezde, bez obzira što imamo mogućnosti pomoći od Grada i Republike. Druga slaba tačka, klubovi su po definiciji nezadovoljni suđenjem. Kadrovska selekcija sudija… Ako pođemo od nas, ko je od nas ikada imao ambiciju da bude sudija. Sećate se Panatinaikosa, Janakopulosa, pa i otvaranja priče o kaznama – pričao je Čović i nastavio:

– U kontaktu sam već 20 godina, sarađujem sa svim tim ljudma. Kontakti se jesu pojačali, ali moramo da postavimo stvari po redosledu. Prvo moramo da govorimo o Zvezdi, koja još nema rukovodstvo. Ja sam na funkciji vršioca dužnosti. Do kraja godine će se obaviti svi izbori. A nakon tog ćemo videti gde se u odnosu na to nalazi Evroliga. Ako prihvatim funkciju predsednika Zvezde, onda neću u Evroligi. Ako ne prihvatim nijednu, onda to znači da nisam u zdravstvenom stanju da izdržim te pritiske i obaveze.

Predsednik Zvezde ili Evrolige?

– Prioriteti su zdravlje, Zvezda, pa Evroliga. Neki put ako ljudi ne procene dobro, iako je to primamljivo sa više aspekata, i finanijskog, to znači da nisu dobro odmerili i brzo završe. Petlovi koji kukuriču, prvi završe u supi. A ja to ne želim. Prošao sam puno funkcija.

U subotu uveče na utakmici Partizan – FMP čulo se vređanje na račun njegove supruge, Vesne Čović, koje je prekinuo trener crno-belih Željko Obradović.

– Juče je posledica prekjuče, a prekjuče je posledica unazad 10 godina. Svaki minut, svaki sat, svakih sedam dana, pa u krug, bave se diskreditacijom svega onoga što smo uradili. Prvo je urađen kukavički potez, Dalas Mur je to rekao, a ni ne zna o čemu se radi. On je priznao da je bio instruisan, jer je rekao ‘kako su mu rekli to je mala Zvezda’, a napravio je problem između tri kluba. Ko stoji iza toga, naravno – klub. To što je Željko uradio gestikulacijom je u redu. Gledao sam taj snimak i od spreda i od pozadi. Nekad je važno videti i lice tog čoveka. Znam da Željko ima posebna osećanja za ime Vesna – pričao je Čović, pa nastavio:

– Nisam bio na utakmici, bio sam u Petrovaradinu na utakmici ŽKK Zvezda. Ali su objavili njihovi mediji da sam ja bio na utakmici. To nije bilo tačno i zvao sam da se to demantuje, što nije učinjeno. Ovo je bila smišljena provokacija pred ‘večiti’ derbi sledeće nedelje između Zvezde i Partizana. Radi se o iskompleksiranoj i bolesnoj budali, ali neću reći ime ko to radi i ko to smišlja. Mi smo partneri u regionalnoj ABA ligi, ali ako partner partnera vređa, onda to nije dobro. I Zvezda ima navijače, znate. Mi smo pobegli od politike, a za druge klubove to ne može da se kaže.

Govorio je i o problemima u uređenju regionalog takmičenja.

– Jedan deo sudija iz Slovenije izdigao se iznad ABA lige. Ta liga je postala specifična po tome, a za to snosi odgovosnost Evroliga, da je jedinstvena da prvak ne ulazi u Evroligu, već putem ‘vajld-karda’. Učesnici plej-ofa, Igokea i Mornar iz Bara, ne igraju u Evrokupu, a sedmi tim ABA lige može. Rukovodstvo lige je napravilo to i izgubili smo ugovor. Napravljeno je to na relaciji Zvezda-Budućnost. Nama su spremali doček za Novu godinu, a Veljović nam je navodno garantovao bezbednost, pa nismo otišli – pričao je Čović i na kraju zaključio:

– Pojavljuju se pare koje su prljave, imaju veze sa drogom i javnim finansijama. Mi nemamo problem da obavestimo javnost o našim finansijama, jer smo mi javno udruženje. Ti koji nam govore da smo ‘državni projekat’, neka pogledaju sebe. Neka nas pobede na terenu, ali neka bude sve regularno – rekao je Čović.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here