Predsednik Košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović gostujući na Sport Klubu još jednom je pričao o smrti doskorašnjeg igrača crveno-belih Majkla Odža.

Nažalost, Majkl Odžo je preminuo od posledica srčanog udara, sedmog avgusta dok je trenirao na stadionu Partizana i ta vest je šokirala Srbiju.

– U maju je urađeno PCR testiranje i Odžo je tada bio negativan, a mi smo počeli da radimo. Između 12. maja i 15. juna smo mi imali još dva brza testa za sve igrače i posle 15. juna smo im dali svima slobodno. Odžu je isticao ugovor 30. juna i posle tog 15. mi nismo više imali kontakte sa njim. Nažalost nije se javljao ni doktorima ni fizioterapeutu. Mislim da je već tada uplovio u vode nečega što ga je pratilo od novembra, decembra 2019. godine – rekao je Čović za Sport klub.

Prvi čovek crveno-belih je to potom i konkretizovao ponavljajući ono što je već jednom rekao, da su ga „drugi klubovi obrtali“.

– Od novembra, decembra su ga drugi klubovi obrtali pošto su znali da mu ističe ugovor. Legitimno je tada sa nama stupio u kontakt Asvel i legitimno je stupio Monako i ostavljeno je njemu da donese odluku… Mi nećemo u lov na veštice, nego kao moralni klub, koji ima moralne principe hoćemo da saznamo šta se tačno desilo da se takve greške ne dogode – dodao je Čović.

On tvrdi da je Odžo promenio menadžera zimus, a klub je nameravao da mu da povišicu od 100.000 dolara za sledeću sezonu, a za onu tamo još i više.

– Majkl je u sezoni 19/20 imao platu 250.000 dolara. Zvezda i da hoće da duguje, ne može zbog Evroliginih propisa i 15. avgusta i svi su izmireni. Mi smo mu za naredne dve sezone u februaru ponudili 350.000 i 450.000 dolara. Tada se pojavio jedan od naših velikih konkurenata i rivala, koji je rekao da će ponuditi duplo jer se on valjda svideo bivšem treneru tog našeg rivala…

– On (Odžo) nije prihvatio (produžetak saradnje). Imali smo dvaput razgovore. Ističe mu ugovor 30. juna i nemamo ništa protiv. Sedmog avgusta, to je bio petak, došla je preko medija informacija, odnosno pitanje da li je istina da je Odžo preminuo. Tada smo se i mi uključili.

 

Iz Urgentnog centra su ubrzo pozvali Zvezdu da neko iz kluba dođe i izvrši identifikaciju košarkaša. Identifikovali su ga direktor Zvezde i klupski doktor, a Čović napominje da se nakon toga klubu javila porodica igrača.

– Dolazimo do informacija, koje se lako proveravaju, da je Odžo početkom jula počeo da oseća bolove u grudima. Tačnije negde 27, 28. juna. Da ga muči umor, kašalj, temperatura, otišao je testirao se i pokazalo se da je pozitivan. Šestog jula odlazi u privatnu kliniku, gde se radi analiza i skener. Urađen je rendgen i konstatovano je da se pojavila upala pluća na desnom plućnom krilu.

Uprkos upali, Čović kaže da Odžo nije otišao na Infektivnu kliniku, već je nastavio da se leči u privatnoj gde su pregledi i kontrole bili redovni.

– Klinika šalje preporuku za infektivnu kliniku, gde on nije otišao. Daju mu antibiotike, suplemente, cink i ostalo. Kontrolni pregled je urađen 13. jula i urađen je skener grudnog koša, gde je njemu konstatovan početak upale levog plućnog krila, takozvano „mlečno staklo“… Nastavljena je terapija, pregled 22. jula. Opet je data sugestija da ode u Infektivnu kliniku, nije otišao. Kontrola krvne slike, niži leukociti i rečeno mu je da dođe 29. jula. Svakih sedam dana je bio pregled i tu su lekari bili maksimalno profesionalni. Ponovo nije bila dobra krvna slika – priča Čović.

 

Nedelju dana kasnije upala je bila primirena, ali to nije značilo da je Majkl spreman za treninge. Naprotiv. Iako je sa njima već bio počeo…

– Konačni pregled petog avgusta je pokazao da je upala pluća primirena. Urađen je test na anitela i on je pokazao da ima i IGR i IGN što znači da je u dobroj meri završio sa koronom. Odžo nije dobio nalaz da može da trenira, dobio je preporuku za fizičku aktivnost umerenog intenziteta. To znači šetanje po kući i negde napolju. On kad je došao petog kod doktora, rekao je da je 31.7. trenirao, prvog avgusta, četvrtog avgusta i rekao je da strašno brzo oseća umor.

Čović dalje kaže da nema razloga da se bilo šta mistifikuje jer istinu traže i porodica, ali i nigerijska ambasada i ističe da Odžo nije smeo da trenira zbog čega se pita zašto mu je to dozvoljeno bez lekarskih potvrda.

– Nije rivalitet da vi sa čovekom koji je bolestan napravite takav pristup, a tek ne u februaru kad se nije znalo za koronu i sve ostalo. Znam šta je slobodan igrač. To je nama i Jovanović i Beron… Legitimna stvar. Ja se neću spuštati u blato i ne mislim da učestvujem u rijaliti varijantama. Neka ljudi procene ko se ponašao kako i ko poštuje i ne poštuje mrtve – kaže Čović.

– Neka to utvrdi istraga. Sasvim je sigurno da nije bilo normalno voditi čoveka na treninge koji za to nema lekarsko odobrenje. Morao je onaj ko vodi tu halu da mu to traži. Rizično je i opasno jer korona zna da zove i infarkt miokarda – naglasio je prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime