MN Press

Predsednik Crvene zvezde, Nebojša Čović, gostovao je na RTS-u, gde se dotakao rezultata svog kluba, iscrpljujućeg rasporeda tokom oktobra, kao i problema sa povređenim i bolesnim igračima.

– Očekivali smo da bude nešto malo bolje. Tipovali smo barem dve pobede u sedam kola, što smo i uradili. Dobili smo Makabi u Tel Avivu, što smo delimično poništili porazom od Albe u Beogradu. Ekipa je od 1. do 28. oktobra odigrala 11 utakmica, dakle na svaka dva i po dana igrala je po jednu. Prešli smo čak 16.000 kilometara u tom periodu – rekao je Čović, koji se posebno osvrnuo na kadrovske probleme.

– Taj raspored smo znali, ali ne možemo da planiramo povrede. Nama su devetorica igrača bili povređeni ili su zakačili koronavirus. Dobrić je došao povređen iz reprezentacije, potom su se povredili Davidovac, Lazić, pa Vajt u Minhenu, plus korona. Cirbes je bio pozitivan, iako je bio vakcinisan, a Ivanović je takođe bio pozitivan iako je preležao virus i bio vakcinisan – otkrio je prvi čovek Zvezde.

Najavljuje i da evropska košarka mora da se menja u organizacionom smislu, da je kalendar neizdrživ.

– Ne zavisi od nas. Evropska košarka mora da se menja u organizacionom smislu. Ovaj način igranja ne ide. Pa ABA liga nema takmičarski značaj za ulazak u Evroligu i Evrokup. Zvezda je kao prvak dobila vajld kartu za Evroligu, ali timovi koji su igrali plej-of ne igraju Evrokup, već FIBA takmičenja, dok neko ko je igrao plej-aut, pokušava da igra Ligu šampiona. Redosled na bazi sportskih rezultata je pogubljen.

– U Evroligi se događaju neobične stvari. Nismo njeni suvlasnici, ali neminovnost je da kalendar mora da se menja. Nećemo moći da izdržimo. Nemamo mogućnost da potpišemo 18 igrača. I sa angažovanih 14, 15 je teško. Klubovi troše više nego što zarađujuju. Pobeda u Evroligi je 37.000 evra, u UEFA Ligi Evrope oko 700.000 (za pobedu se dobija 600.000 evra, prim.aut). Košarka je upala u spiralu da više troši nego što zarađuje.

Ističe da je teško obezbediti sponzore u vreme pandemije, ali da klub nikada nije ušao u sivu zonu”, kao i da nikada posle stezanja kaiša nije imao mogućnost da sledeće sezone ima 15.000.000 evra.

– Teško je posebno u vreme korone naći ne znam kakve sponzore. Radimo transparentno, finansije su pod stalnim kontrolama. Otkad sam došao u klub nikada nismo ušli u “sivu zonu”. Da smo imali mogućnost da dođemo do većih budžeta možda bi ostvarili veće rezultate. Ne kukam, guraćemo daleko koliko možemo. Izbori su uskoro u Zvezdi, ljudski je reći ako ne možemo, da dođe neko drugi.

– Za ovo vreme osvojili smo 17 trofeja, juniorski tim je bio šampion Evrolige i dva puta igrao finale, da ne pričamo koliko puta smo bili prvaci u mlađim kategorijama. Imamo sistem i menadžment. Dajte, ako može da nam pomogne šira društvena zajednica. Zahvalan sam gradu i državi, ali sve je postalo perpetum mobile. Nikad nismo radili po principu sad stežemo kaiš, a sledeće godine ćemo da imamo 15.000.000 evra – završio je Čović.

2 COMMENTS

  1. sad i evro liga smeta,pa ne moze svuda na silu.covic je opasan kao onaj dzonic uz aleksinca od kada se pojavio stalno ima probleme ako nije po njemu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here