youtube/ Jutarnji Program TV HAPPY
Nebojša Čović

Nekadašnji šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović istakao je da sastanak zapadne “petorke” sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem predstavlja ustaljeni pritisak međunarodnih izaslanika na Srbiju.

Čović za RTS ističe da međunarodni pregovarači igraju na kartu tajnosti kada je reč o tome šta se konkretno pregovara i traži, dok Vučić ide redosledom Vlada, Skupština.

Кomentarišući reakciju opozicije od zahteva za hitnu sednicu Skupštine do predloga da se hitno prihvati francusko-nemački predlog za rešenje kosovskog pitanja, Čović kaže da umesto međusobnih optužbi treba da postoji elementarno jedinstvo oko Кosova.

– Nije Кosovo tema za nadgornjavanje, jer to nanosi štetu nacionalnim interesima. U svakom slučaju, niko neće donositi odluku bez građana, a to znači referenduma, a to što se međunarodnim pregovaračima žuri to je njihov problem – naglasio je Čović.

Ovde imamo igru dobrog i lošeg policajca, objašnjava Čović i dodaje da je SAD trenutno dobar, dok sa druge strane imate tvrd stav Nemačke.

– Oni prete Srbiji, a ne mogu da sprovedu ono za šta su oni garanti. Njih samo forma interesuje, a koliko će to ugroziti nas kao narod i kakve će to posledice imati, njih uopšte ne interesuje. Vi treba da sprovedete nešto što je dogovoreno još 2013. godine i to se ne radi, a sa druge strane vršite pritisak na Srbiju da prizna nekakvu nezavisnost Кosova – kaže Čović.

Što se tiče nemačko-francuskog predloga, Čović kaže da on krši od Ustava Srbije do Rezolucije 1244.

– Oni misle da će na taj način izbrisati brutalno činjenje iz 1999. godine kada su nas brutalno bombardovali i oteli deo naše teritorije – rekao je Čović.

Кada je reč o eventualnim posledicama ukoliko Srbija ne prihvati zahteve, Čović kaže da nije evroskeptik, ali ne po svaku cenu.

– Ne po cenu da nam neko uzme deo teritorije. Mi smo deo Evrope i onoliko koliko je ona nama potrebna, potrebni smo i mi njoj. Sistem proširenja je na dugom štapu, gotovo da ga i nema, a ni tamo ne cvetaju ruže – rekao je Čović.

Kako je naveo, ušli smo u jedan dugotrajan proces promena na globalnom nivou.

– Svet se menja, zbog čega moramo da sačuvamo svoj suverenitet i integritet – dodao je Čović.

4 COMMENTS

  1. 🇷🇺☦️☦️☦️🇷🇸

    Rezolucija 1244UN

    Je vrlo jasan međunarodni dokument potpisan i od strane amerike
    On kaže KiM je teritorija Srbije🇷🇸☦️🇷🇸

    🇷🇺☦️☦️☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here