Youtube/Радио Светигора
Mitropolit Joanikije

Predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću nije smetala podrška Crkve i mnogo je puta razgovarao i tražio razgovor sa mitropolitom Amfilohijem, izjavio je mitropolit crnogrsko-primorski Joanikije. On je rekao da Crkva mora da se brani, ako se politika na najgrublji način meša u poslove Crkve i vere.

Mitropolit Joanikije je kazao da oko svih stvari gde se pominju sukobi, pretnje i slično, treba pitati predsednika države Mila Đukanovića, koji je po pitanju vere i poslova Crkve, već mnogo puta do sada prekršio Ustav Crne Gore i najgrublje se umešao kao političar.

Na pitanje o odgovornosti povodom događaja koji su se na Cetinju desili uoči i tokom njegovog ustoličenja, mitropolit Joanikije je kazao u emisiji “Argumneti” na RTCG

da bi voleo da mu neko objasni u čemu je njegova odgovornost u onom lošem što se dogodilo.

– Mi smo učinili sve da ne dođe do bratskog krvoprolića i smanjili smo veoma taj svečani skup. Odustalo se od ustoličenja onakvog kakvo je trebalo da bude – kazao je mitropolit Joanikije.

Odgovarajući na pitanje zašto se ustoličenje nije organizovalo u Podgorici ili u nekom drugom gradu, mitropolit je kazao da on nema pravo da ugrozi mitropoliju, a time bi vera, odnosno pravoslavlje, bilo ugroženo, bila bi ugrožena Crna Gora.

Mitropolit je ukazao da je kontinuitet jasan i on neprestano funkcioniše 800 godina.

– To je zlatna nit i po čemu se ona u svakom pogledu prepoznaje. Da ja sada pod pritiskom vlasti ugrozim to, odustajući od prava Crkve, nemam pravo na to – poručio je Joanikije.

Mitropolit Joanikije je kazao da ne može da zaboravi Đukanoviću ono što je uradio na štetu SPC i MCP.

– Sve vreme se bavi Crkvom, da smo mi ovde ruska instalacija, deo ruskog imperijalizma, velikosrpskog nacionalizma, to što govori nema veze sa istinom. Mi nismo instalacija nikakve politike, već institucija koju je ustanovio Gospod Isus Hristos, a u organizacionom smislu Sveti Sava – precizirao je mitropolit

Mala grupa Cetinjana

Na pitanje o kanonski nepriznatoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, Joanikije je istakao da poštuju pravo svih da se udruže i stvaraju verska udruženja i da SPC nema nikakav problem sa CPC dok se ona bavi svojim poslom u svom delokrugu.

– Ta organizacija je mnogo puta poslužila za nižu političku upotrebu, ne onu pravu, nego kvazi. Gde su njeni vernici, to je mali broj Cetinjana, da ih pitamo gde su kršteni – rekao je mitropolit Joanikije.