Crkva zaustavila bujicu u Tekiji

0

 

Dragan Dončevski iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije rekao je da se na depresiju tla uz Dunav od Tekije do Kladova slila ogromna količina vode.

 

"Dunav nije pravio problem već bujične vode, velika i nagla količina padavina – sve to dovelo je do toga da se sva ta vode slije u ovu depresiju iza nas. Više od tri miliona kubnih metara vode slilo se u ova sela", objasnio je Dončevski.

 

Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije pokušava da sa pumpama ispumpa tu vodu koja se slila u sela između Tekije i Kladova i poslednja merenja nivoa vode pokazuju da je nivo niži za 2 do 3 cm što znači da je voda počela da se povlači.

 

"Nezahvalno je prognozirati kada će se voda povući, moguće je da nisu u pitanju dani već nedelje, pogotovo što se očekuju kiše i za vikend. To može opet biti problematično na ovom području", kaže Dončevski.

 

Iz Tekije i okolnih sela opštine Kladovo brodovima i helikopterima evakuisano je oko 500 ljudi do kojih je bilo skoro nemoguće prići kopnenim putevima. Meštani Tekije počelu su i samoinicijativno da se evakuišu, pošto je brdo iznad mesta počelo da klizi i da se približava naselju. Jedna osoba je stradala u poplavama, dok se tri vode kao nestale.

 

Posledice nevremena u Tekiji su veoma ozbiljne. Bujice su odnele mostove, nanele mulj i počupale drveće. U naselju nema vode, struje, ni mobilnog signala. Devedeset posto stambenih zgrada zatrpano je blatom i stablima koje je nanela bujica. Na brdu iznad Tekije i dalje radi jako klizište koje stvara dodatne probleme.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here