EPA-EFE/Boris Pejović
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

“U ime svih članova i simpatizera Partije, kao i u svoje lično ime, saučestvujem u bolu svih pravoslavnih vernika Mitropolije Crnogorsko-primorske u Crnoj Gori i rasejanju povodom upokojenja Njegovog visokopreosveštenstva arhiepiskopa cetinjskog, Mitropolita Crnogorsko primorskog i egzarha Svetog trona Pećkoga, gospodina Amfilohija”, navodi se u saopštenju lidera DNP-a Milana Kneževića.

“Crna Gora je danas pred stihijom pandemije izgubila i čoveka i duhovnika, filozofa i književnika, duhovnog pastira pravoslavnog naroda, koji se nakon primanja Svete Tajne pričešća upokojio u Gospodu u Kliničkom centru u Podgorici i rasplakao mnoga srca širom Crne Gore i šire”, kazao je Knežević.

Lider DNP-a je podsetio da je mitropolit doprineo “izmirenju i oslobođenju cele Crne Gore, koja će odsad ići sigurnijim putem ka boljim vremenima i Evropi, uz dobar suživot svih vera i nacija”.

“Njegova uzvišena misao pomogla je uspravljanju Crne Gore, koja se ni ovog puta „ne šće u lance vezati“, svesna svoje tradicije i istorije, uz povratak svojim najvišim vrednostima za dobro svih građana i vera. Naš poštovani najviši pravoslavni velikodostojnik Crne Gore izvršio je svoju veliku misiju, odlučan u nameri da ostane sa svojim verujućim narodom do posljednjeg trena. Njegovo zemno telo nije se oduprlo bolesti, ali mu se duša uznela Bogu, koji ga je primio u svoje okrilje kao novomučenika i svetitelja još za života”, kazao je Knežević.

On je kazao da će “njegovo hodočašće” biti garant novih dana za Crnu Goru.

“Stoga se i na njegovo Visokopreosveštenstvo mogu odnositi reči Vuka Mićunovića iz „Gorskog vijenca“ „Blago tome ko dovijek živi, imao se rašta i roditi“. I u slovu Igumana Stefana može se prepoznati lik našeg mitropolita, jer je znao i umeo „kako treba s besmrtnošću zborit’“. Neka je večna slava našem mitropolitu, duhovniku i čoveku, Gospodinu Amfilohiju, koji i sada na nebesima zna da je svojom mudrom rečju doneo toliko dobra ovoj napaćenoj zemlji, a danas svojim upokojenjem doneo i veliku tugu svim pravoslavnim vernicima kod nas i rasijanju, koji će ga znati i umeti ožaliti, prenoseći generacijama koje dolaze uspomenu na ovog bogolikog duhovnika, miritelja i dobročinitelja Crne Gore”, kazao je Knežević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here