pixabay.com

Crna Gora ima najveći broj zaraženih u Evropi na 100.000 stanovnika od početka pandemije koronavirusa, podaci su evropskih statističkih centara.

U Budvi, Kolašinu, Ulcinju, na Cetinju i Žabljaku od ponedeljka na snazi strože mere. Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kaže da crnogorski zdravstveni sistem drži situaciju pod kontrolom.

Prema podacima evropskih statističkih centara, Crna Gora ima stopu od 2.385,15 registrovanih slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika, prenose Vijesti.

Na drugom mestu je Jermenija, a na trećem Španija.

Među prvih 10 od 45 evropskih zemalja sa najviše zaraženih nema nijedne druge države iz regiona.

Od destinacije bez kovida do najzaraženije države u Evropi

U Crnoj Gori su tokom prvog talasa koronavirusa, koji je propraćen strogim merama Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti (NKT), zabeležena 324 slučaja kovida.

Tokom drugog talasa, koji traje od juna, dešavalo se da u jednom danu bude registrovano više inficiranih nego tokom čitavog prvog talasa, koji je trajao oko dva i po meseca.

Iako vanredno stanje nije bilo proglašeno, u aprilu i maju na snazi su bile brojne restriktivne mere.

Na primer, zabranjen je boravak više od jedne osobe na javnom mestu, “policijski čas” radnim danima počinjao je u 19, a vikendom od 13 i 11 časova, pa do pet sati ujutru narednog dana, ugostiteljski objekti nisu radili, parkovi i plaže bili su zaključani, zabranjena je bila poseta drugim domaćinstvima, međunarodni, međugradski i gradski prevoz, u automobilima nisu mogle da budu više od dve osobe…

Crna Gora je bila “corona free” destinacija puna 42 dana, a virus je ponovo registrovan sredinom juna.

Nadležni tokom leta nisu donosili restriktivnije mere, osim u julu, kada je zbog povećane lokalne transmisije virusa u pojedinim opštinama na severu zabranjen rad ugostiteljskih objekata, odlazak u tuđa domaćinstva ili ograničen boravak više od dve osobe zajedno na otvorenom…

Nakon parlamentarnih izbora, održanih 30. avgusta, drastično je rastao broj inficiranih, usled masovnih okupljanja pristalica dotadašnje opozicije i vlasti.

Čak i članovi NKT-a i drugih tela koje je osnovao NKT prisustvovali su takozvanim “patriotskim skupovima”, ili javno pozivali ljude da se okupljaju suprotno važećim merama.

Uprkos lošoj epidemijskoj slici, tokom septembra nisu preduzimane restriktivne mere.

Tek krajem prošlog meseca, uveden je sistem semafora, prema kojem se restriktivne mere uvode u opštinama shodno kumulativnoj incidenciji, odnosno broju zaraženih u prethodnih 14 dana na 100.000 stanovnika, na period od dve sedmice.

Srbija na 30. mestu po broju inficiranih

Prema podacima objavljenim 16. oktobra, Severna Makedonija je po broju do sada inficiranih na 100.000 stanovnika na 11. mestu, a Bosna i Hercegovina na 14, Albanija na 27, a Hrvatska na 28. mestu. Sledi Slovenija, dok je Srbija na 30. poziciji sa 509.12 inficiranih na 100.000 stanovnika.

Kada je reč o stopi obolevanja u poslednjih sedam dana, najveći broj inficiranih na 100.000 stanovnika zabeležen je u Andori, pa u Češkoj, zatim Belgiji i Holandiji, dok je Crna Gora na petom mestu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here