Pixabay.com

Rusija se na neprihvatljiv način meša u unutrašnje stvari Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova (MSP) Crne Gore.

Iz MSP su reagovali na navode Ministarstva spoljnih poslova Rusije da u Crnoj Gori jača pritisak na Srpsku pravoslavnu crkvu, kako bi se u potpunosti istisnula.

“Komentarom Departmana za informacije i štampu Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije povodom Zakona o slobodi veroispovesti i uverenja i pravnom položaju verskih zajednica još jednom se, posle izvesnog zatišja, na žalost potvrđuje kontinuitet neprihvatljivog, teško razumljivog i flagrantnog mešanja Rusije u unutrašnje stvari jedne suverene, sekularne, evropske države, članice NATO-a i kandidata za članstvo u EU”, saopšteno je iz MSP-a.

Kako navode, sve se dešava „samo zbog toga što je Crna Gora, kao samostalna i suverena zemlja donela jedan pravni akt“.

“Što je ukinula ideološki zakon star 50 godina i zamenila ga zakonom koji je u saglasnosti sa svim poznatim međunarodnim standardima kojima se reguliše ova oblast. Zakon je u celini usaglašen sa mišljenjem Venecijanske komisije Saveta Evrope, a sa njim su se saglasile sve verske zajednice i svi njihovi predstavnici u Crnoj Gori, osim Srpske pravoslavne crkve. Suprotno navodima ruskog MSP-a, usvojenim zakonom se u Crnoj Gori na demokratski način regulišu sva pitanja iz ove oblasti, uključujući i pitanje vlasništva nad verskim objektima, što ne ugrožava ničije pravo na njihovo korišćenje”.

Iz MSP-a ističu da su se nadali „da su iz događaja iz oktobra 2016. godine izvučene određene pouke“.

“I da su odnosi Crne Gore i Rusijeo prezno i korak po korak krenuli normalnijim tokom. Komentari ruskog MSP-a, poput ovoga o kome je reč, ozbiljno ugrožavaju ovakav trend“, zaključuje se u reagovanju.

14 COMMENTS

  1. Najbojli jim je argument “članice NATO-a i kandidata za članstvo u EU”, kao da je to nešto strašno pozitivno!

  2. Videcemo dokle ce to biti ostro….Milogorci necete svi moci da pobegnete na Majami kao vam predsjednik koji ovih dana kupuje tamo nekretnine…za svaki slucaj…

  3. Teško Rusiji sad uvešće joj Crna Gora sankcije od kojih se neće nikad oporaviti. To će Putina koštati vlasti. Crna Gora je ozbiljna država sa dugom državnom tradicijom sa njom se tako ne razgovara.

    • Помаже Бог, немој те прљати име Црну Гору, није Црна Гора и њено частно име криво за овај проблем него власти данашње владе, што не сви подржавају. Учи историју прије што овде глупост пишеш. У Црној Гори се чувала Српска крви. Без Црне Горе нема Србије цијеле. Ко је издо ХЕРОЈЕ РС је још веча издајица јел је ту држава Србија крива. Ко говори и шири мржњу против Црне Горе, он у мојим очима није частни СРБИН. Него чини исто ко и непријатељ. Моша Моша!!!!

  4. Treba upozoriti Rusiju da se čuva ove NATO SILE…Na šta spase čojstvo i junaštvo Crne Gore..

  5. Smejao sam se naslovu, pre nego sam procitao prilog. Sad ne ne mogu prestati da se smejem. Ne moze svako da bude glup.

  6. Ovome da skoro i nije potreban nikakav komentar. Naš narod ima dubokoumnu izreku; ” Čega se pametan stidi , tim se budala ponosi”. Ako se neko ponosi pripadajući jednoj krvoločnoj zlikovačkoj organizaciji NATO , sa njim nije nešto u redu. Da li se može bilo ko setiti u svetu da je NATO ikada vodio koji pravedan rat. Nema toga. Isključivo je vodio genocidne i osvajačke ratove. Samo je u 29 država eksperimentisao sa OS uranijumom najvećim otrovom poznat čoveku.. To smo dobro zapamtili 1999.godine .Hvaliti se da pripadaš tim zločincima je isto kao neko ko je pripadao Hitlerovoj koaliciji. Možda čak i gore. Mrtav se Njegoš u grobu prevrće. Šta se to dogodilo sa našom braćom Crnogorcima. Prodaše veru za večeru. Baš se sramim svog porekla iz čuvenog plemena Radovanovića.

  7. VI SRBI STE UBJEDJENI DA JE RUSIJA JACA OD NATO-a?????? NATO SU MALTNE KOMPLETNA EVROPA +SAD.JA NE ZNAM STA JE VAMA U GLAVI KODA VAM JE PUTKO POPIO MOZAK.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here