commons.wikimedia/Nije bitno...
Podgorica

Grupa građana Podgorice okupila se danas na platou ispred zgrade RTCG-a kako bi izrazili protest povodom, kako su ranije najavili, odnosa menadžmenta javnog servisa prema osnovnom pravu novinara da se slobodno izražavaju na sopstvenom jeziku, prenosi portal CDM.

Skup je organizovan povodom tvrdnji da menadžment Javnog servisa vrši pritisak na novinare koji koriste jotovanu verziju crnogorskog jezika.

Građanima se obratio i generalni direktor RTCG Boris Raonić, ali su mu okupljeni okrenuli leđa i izviždali ga, izvestio je CDM.

Portal je ranije preneo da je više zaposlenih u Televiziji Crne Gore iskazalo podršku kolegi Žarku Božoviću, koji tvrdi da je diskriminisan zbog upotrebe jotovane varijante crnogorskog jezika u programu Javnog servisa, kao i svim zaposlenim u RTCG koji su diskriminisani po bilo kom osnovu.

Oni su tražili od Saveta RTCG da sankcioniše nalogodavce ove “diskriminatorske odluke”, za koju su naveli da je “bez presedana u istoriji ove kuće”, navodi crnogorski portal.

6 COMMENTS

  1. Sram te bilo. Jezik vam je dosao iz Crne Gore. Otkuda je Vuk Karadzic donio jezik i kodifikovao ga . Iz Gruzije ?

    • Vuk je bio rodom iz zapadne Srbije a preci su mu tu doselili iz istočne Hercegovine,gdje se govori najčistijim dijalektom srpskog jezik. Tzv. crnogorski je iskrivljena verzija hercegovačkog dijalekta

  2. Podržavam da se 36% građana CG koji, prema istraživanju Cedema, govore crnogorski, izražavaju na crnogorskom, a isto tako i da se 48% građana CG koji po, istom istraživanju, govore srpski izražavaju na srpskom jeziku.

  3. Budalesanje, neka vrate emisije iz arhiva, pa da čuju da se nikad nije ovaj Crnogorski pričao, čak što više vukao je ekavski više nego jekavski.
    To niko nije razmišljao tada jer bi bio izvrgnut ruglu da jest..prema tome , budalesanju kraja nema

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here