Pixabay.com

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je danas da se ta zemlja prema inicijativama poput “malog Šengena” odnosi pažljivo jer, kako je rekao, svaka inicijativa treba da ubrzava evropski proces integracije, a ne da predstavlja zamenu za njega.

– Veoma ćemo pažljivo razmotriti i ovu inicijativu koja je došla od dvojice predsednika naših suseda, ali ćemo morati na sto da stavimo činjenice, a ne političke interese – rekao je Marković u Podgorici, prenosi RTCG.

On je dodao da je pozicija Crne Gore da ispunjava preuzete obaveze, a ne da ulazi u nove inicijative, a da nije realizovala započeto. Kako je objasnio, te obaveze su preuzete u Trstu u okviru Berlinskog procesa potpisivanjem Akcionog plana o regionalnom povezivanju, a on uključuje sve elemente kao regionalna inicijativa.

– Crna Gora nema nikakvu vrstu ograničenja za sve one koji posluju sa kompanijama u Crnoj Gori, nema necarinskih barijera i opterećenja za razliku od drugih zemalja koje to nameću našoj privredi u poslovanju sa njihovim kompanijama. Svaka regionalna inicijativa je dobra ako ona nadomešta i ubrzava evropski proces integracije, a ne da predstavlja zamenu za taj proces i evropsku integraciju – rekao je Marković.

Govoreći o novoj politici proširenja EU, Marković je kazao da Crna Gora želi svojom pozicijom da podrži Evropsku uniju da reši svoja teška pitanja i naglasio da ta zemlja nema “nikakav nervozan stav” prema non-paperu i prema tom pristupu.

– Vidimo da je proces integracije zemalja Zapadnog Balkana odnosno zemalja kandidata, pre svega Crne Gore i Srbije, značajno usporen. Evropska unija je suočena sa ozbiljnim unutrašnjim izazovima koji se pre svega ogledaju u Bregzitu, u posledicama migrantske krize, naravno i globalnim trgovinskim sukobima koji su prisutniji na globalnoj ekonomskoj sceni, razlikama unutar EU – rekao je Marković.

Dodao je da će nakon završetka te diskusije, koja neće biti kratka i brza, postojati jasan odnos EU u odnosu na politiku proširenja koja će se ticati naravno Crne Gore i Srbije i drugih kandidata za članstvo u EU.

– Zapadni Balkan treba da bude deo jedinstvene Evrope iz mnogo razloga – političkih, ekonomskih i naravno bezbednosnih. Taj non-paper govori o toj potrebi Evropske unije kada je u pitanju zapadni Balkan – ocenio je Marković.

2 COMMENTS

  1. Meni je ovo smijesno do bola. Oni se odnose pazljivo, prema mini sengenu. Buduci da sam ziveo neko vreme dole, znam odlicno sta oni rade i kako funkcionisu. Najbitnije im je da poslovi cvetaju. Oni moraju da kontrolisu sve. Njima je bitno da imaju kladionice i kazina, malo nekih jos fora da ne pominjem kojih i lagano. Prema izvestaju Casino Guru sajta, na podrucju Crne Gore u 2018. godini obrnute desetine miliona evra u kockarnicama plus online. A oni meni tu pricaju o mini sengenu i pazljivim odnosnom

    • Peko džabe si boravio ”dole”, jer izgleda ništa ne znaš. Naravno da je glupost oko Malog Šengena, gubitak energije i vremena za Crnu Goru, zapravo vraćanje u nazad, jer sve što što se u njemu predviđa, Crna Gova već ima godinama sa svim suśedima. Crna Gora otvara posljednje poglavlje i uskoro zatvara ostala poglavlja, tako da će svakako ući u EU prije svih vas, koji se najprije morate pkazivati u Malim Šengenima, budući ste nesposobni ispuniti osnovne uslove pristupnih pregovora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here