Crna Gora zrela za NATO

0

Dejmon Vilson

Potpredsednik Atlantskog saveta iz Vašingtona Dejmon Vilson ocenio je da je Crna Gora prešla veliki put i da je odradila "domaći zadatak" za pozivnicu u NATO.
Vilson smatra da je Crna Gora spremna za članstvo i naglašava da Alijansa to "mora da prepozna".
Prema njegovim saznanjima, još nije doneta odluka da li će na septembarskom Samitu u Velsu Crna Gora dobiti poziv za NATO, ali kaže da u ovom trenutku postoji jak argument da Alijansa nastavi sa proširenjem.
– Da bismo imali stabilan Istok Evrope, moramo imati konsolidovan Jug. Sada, kada je Ukrajina u ovakvoj situaciji, NATO mora posebnu pažnju da posveti Balkanu, jer je to područje još ranjivo. U Vašingtonu je u toku otvorena rasprava o tome da li je ovo pravo vreme za samu Alijansu da nastavi da se proširuje. Ja verujem da jeste – navodi Vilson u intervjuu "Pobjedi".
Govoreći o tome da li je Crna Gora ispunila sve obaveze za članstvo u NATO-u, visoki zvaničnik Atlantskog saveta ističe da Crna Gora odradila neophodno.
 

Još mnogo posla
– Dobijanje pozivnice ne znači da se prestaje sa reformama, to čak znači još više posla i još intenzivnije napore. Crnoj Gori predstoje i obaveze koje se odnose na reforme vladavine prava na putu ka EU. Mislim da je domaći zadatak za pozivnicu odrađen. Saveznici moraju da prepoznaju progres Crne Gore – poručio je Vilson.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here