EPA/Fehim Demir
Igor Crnadak

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da Bosna i Hercegovina neće podržati članstvo Kosova u Interpolu.

– Mi imamo principijelan stav koji ovaj Savet ministara drži već četiri i po godine, a to je da podržavamo članstvo Kosova u onim asocijacijama i organizacijama koje se nalaze na usaglašenom spisku Beograda i Prištine iz briselskih razgovora i eventualno druge organizacije oko kojih Beograd i Priština postignu saglasnost – kazao je Crnadak.

On je dodao, da s obzirom na to da to „ovde nije ni jedan, ni drugi slučaj, BiH neće podržati članstvo Kosova u Interpolu“. Delagaciju Bosne i Hercegovine na predstojećoj generalnoj skupštini Interpola u Čileu predvodiće ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić.

Komentarišući to što će EU na sutrašnjem sastanku Saveta za opšte poslove razmatrati mogućnost otvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ali ne i sa BiH, Crnadak je kazao da je to „još jedna loša poruka za BiH i rezultat izgubljenih godinu dana posle izbora“.

Šef bh. diplomatije ocenio je da je „očigledno da stranke koje su počele taj proces (SNSD, SDA i HDZ BiH) imaju veliki problem da ga završe, zbog toga su uveli u blokadu i druge institucije“, preneli su sarajevski mediji.

„Ovo što imamo danas je potpuno neodrživo, poput činjenice da parlament BiH ne radi i sigurno je da to nailazi na negativne reakcije u Evropi“, rekao je Crnadak.

Prema njegovim rečima, značajno je da se na evropskom putu Bosne i Hercegovine radi paralelno sa formiranjem vlasti, izrazivši nadu nadu da će sutra biti usvojen Akcioni plan za provodjenje preporuka iz Mišljenja Evropske Komisije za BiH čime bi „dali bar jedan pozitivan signal“ EU.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime