Crne liste otišle u prošlost

0

Besmislene mere konačno prošlost: Valentin Incko
 

Ističući da ovaj potez predstavlja završni korak u procesu koji je pre devet godina pokrenuo visoki predstavnik Pedi Ešdaun s ciljem razmatranja i ukidanja zabrana za smenjene zvaničnike, iz OHR-a podsećaju da je visoki predstavnik "uvek isticao da je smena zvaničnika sa javnih funkcija vanredna mera i direktna intervencija u politički proces u BiH".

– Stoga je visoki predstavnik ove zabrane, koje su uvek smatrane privremenim, stalno razmatrao, s ciljem njihovog ukidanja kada se za to steknu uslovi. Nakon konsultacija s predstavnicima međunarodne zajednice, visoki predstavnik je zaključio da više ne postoje razlozi zbog kojih su ove smene izvršene. Ovo ni na koji način ne menja ovlašćenja visokog predstavnika da u budućnosti smeni pojedince ukoliko budu kršili ili osporavali Mirovni sporazum i mir koji je taj sporazum doneo građanima BiH – navedeno je u saopštenju OHR-a.

 

Ne vraćaju se u politiku

Milovan Pecelj, ali i nekadašnji ministar energetike u Vladi RS Boško Lemez nisu hteli opširnije da komentarišu poslednju odluku OHR-a. Obojica su kratko rekli da su, nakon što su im uvedene sankcije, imali mnogo teškoća da pronađu posao, i da im danas ne pada na pamet da se vraćaju u politiku.

Među licima kojima je OHR ukinuo sankcije, između ostalih, nalaze se i Munir Alibabić, bivši šef bošnjačke obaveštajne službe, Petar Džodan, nekadašnji zamenik ministra za izbeglice RS, Ante Jelavić, bivši šef HDZ-a BiH koji je bio i član Predsedništva BiH, Milovan Pecelj, nekadašnji ministar prosvete Srpske, Đorđe Umićević, bivši gradonačelnik Banjaluke i neka manje poznata imena koja su već pala u zaborav. Sam slučaj Đorđa Umićevića je zanimljiv, jer se on, i pored sankcija, kandidovao na izborima 2012. godine, i čak ušao u banjalučku skupštinu gde je odbornik.

– Kada mi je krajem 1999. tadašnji visoki predstavnik Volfgang Petrič zabranio javno delovanje, u obrazloženju te nečuvene odluku stajalo je da sam svojim delovanjem "ugrožavao mir u BiH"?! Takve nebuloze zaista ne zavređuju ozbiljan komentar i sve ovo što se sada događa, da mi OHR nakon 15 godina ukida zabranu, iako sam u međuvremenu postao odbornik u skupštini, zaista je otužno – poručio je Umićević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here