pixabay.com
Budva

“Na korak od predsezone, turizam u Crnoj Gori umesto motora privrede postao je crna tačka”, kaže Marko Pribilović, čija porodica živi od iznajmljivanja turističkog smeštaja.

– Izgleda kao da više nikom nije stalo za turizam i osećamo se kao odbačena deca. Čini mi se kao da smo ostavljeni. Jer, uoči predsezone imamo miks nejasnoća o koroni, avioprevozu i bezbednosti, odnosno situaciji u zemlji – navodi ovaj Budvanin u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Naime, osim pandemije koja je pogodila sve “turističke” zemlje crnogorski turizam pogodile su jos najmanje dve važne stvari: ukidanje nacionalnog avioprevoznika Montenegro erlajnza i gašenje Ministarstva turizma.

Pitanje bezbednosti

Markovi potencijalni gosti, koji šalju upite i razmatraju Crnu Goru kao moguću destinaciju za odmor, po prvi put nakon dužeg vremena postavljaju pitanja i o bezbednosti.

– Imam česta pitanja o sigurnosti u zemlji, a to nismo imali u zadnjih dvadeset godina. Turisti pitaju koliko je bezbedno, koliko su mogući nemiri. Naročito oni iz Zapadne Evrope – kaže Pribilović.

Dodatan problem je što još nije izvesno sa kojim će evropskim tržištima Crna Gora biti povezana preko domaćih i stranih avio konekcija, što je jedan od glavnih preduslova da turisti rezervišu smeštaj.

Pribilović podseća i da su zbog pandemije neiskorišćene prošlogodišnje rezervacije mnogi njihovi gosti odložili za ovu godinu, ali je i to dovedeno u pitanje nakon gašenja crnogorskog nacionalnog avioprevoznika.

– Dosta tih gostiju su bili bukirali Montenegro erlajnz, ali su otkazali dolazak kad su čuli da je kompanija ugašena. I sad treba tim ljudima vraćati pare, ili ih ubeđivati da umesto što su hteli da letuju ovde 2020, ponovo odlože dolazak za 2022 – objašnjava Pribilović.

Turizam više nije prioritet

Nova Vlada, koja je izglasana 4. decembra 2020, nakon pobede na izborima krajem avgusta iste godine, smanjila je broj ministarstava, ukinula Ministarstvo turizma a tu oblast je preuzelo Ministarstva ekonomskog razvoja.

– Procenjuje se da oko 65 posto Evropljana planira da putuje ove godine, pa ukoliko se zdravstvena situacija popravi, verujem da bi se moglo ostvariti 40 do 50 posto turističkog prometa iz 2019. godine – smatra predsednik skupštinskog Odbora za turizam Dragan Krapović.

– Ali, dug je put do toga, ovo je jednačina sa mnogo nepoznatih i za mnogo uređenije države nego što je Crna Gora. Umereni sam optimista da ćemo videti svetlo na kraju tunela u ovoj godini – dodaje on.

Najgora godina u istoriji turizma

– Ljudi koji žive isključivo od turizma, kao mi, imali su neku ušteđevinu, ali se rezerve krckaju i dovode kraju. U slučaju da propadne i ova sezona, mnogima će kao najcrnji scenario ostati opcija da napuste turizam i prodaju sve ono što su stvarali decenijama – kaže Marko Pribilović.

U 2020, koju je Svetska turistička organizacija proglasila “najgorom godinom u istoriji turizma”, u Crnoj Gori je ostvareno 83 posto manje dolazaka turista nego godinu pre.

Rekordne, 2019. godine Crna Gora je od turizma prihodovala preko milijardu evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here