Pixabay

Predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić upozorava da crnogorska zajednica nezaustavljivo nestaje sa Kosova i da retko koga dotiče činjenica da u Prištini danas ne živi ni jedan pripadnik ove zajednice.

“Statistički podaci i surova realnost neumoljivo upozoravaju da je crnogorska zajednica u nezaustavljivom trendu nestajanja sa prostora Kosova. Zanimljivo je da retko koga dotiče činjenica da danas u Prištini ne živi ni jedan jedini Crnogorac dok nas je pre rata živelo više od 6.700. Isto nam je brojno stanje i u Peći, gradu u kojem nas je pre rata živelo blizu 9. 900”, navodi se u saopštenju Udruženja Crnogoraca Kosova.

Vujičić takođe nabraja i gradove Đakovicu, Klinu, Istok i Dečane u kojima je, kako navodi, pre rata živelo 3.986 Crnogoraca.

Dodaje da zbog posledica ratnog i posleratnog perioda uključujući i počinjeni ustavni etnocid nad crnogorskim bićem, zatim ne usvajanje pripadajućeg akcionog plana za Strategiju za afirmaciju i integraciju crnogorske zajednice koji je bio zadnja nada ovoj zajednici, na Kosovu je, tvrdi Vujičić, nestalo 28.000 Crnogoraca.

– Ukoliko se urgentno ne dogode radikalne promene na bolje, do najavljenog popisa stanovništva 2021. godine na Kosovu će crnogorska zajednica potpuno nestati – upozorio je predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here