EPA
Ruska mornarica

Fregata, raketni i desantni brodovi Crnomorske flote izašli ​​su na more gde će sprovesti artiljerijsku paljbu u okviru kontrolne provere za zimski period obuke, saopštilo je odeljenje za informacije Crnomorske flote.

U saopštenju se navodi da odred brodova čine fregata „Admiral Makarov“, mali raketni brodovi „Grajvoron“ i „Višnji Voloček“, raketni brod „Samum“, minolovac „Ivan Golubec“, kao i veliki desantni brodovi. Posade su već izvele obuku za prevazilaženje uslovnog minskog polja.

„Na moru će posade brodova izvoditi pojedinačnu i zajedničku probnu artiljerijsku paljbu na površinske i vazdušne ciljeve. Ulogu uslovnog protivnika igraće pomorski štitovi-mete“, dodaje Crnomorska flota.

U proveru će osim brodova biti uključeni avioni i helikopteri pomorske avijacije i protivvazdušne odbrane flote.

Vežbe se izvode u skladu sa planom provere snaga Crnomorske flote za zimski period obuke na morskom poligonu za borbenu obuku u vodama Crnog mora.

Ranije je izvor u turskom Ministarstvu spoljnih poslova saopštio da je Vašington obavestio Ankaru o prolasku dva ratna broda kroz Bosfor do Crnog mora, gde će se nalaziti od 14-15. aprila do 4-5. maja. U pitanju su razarači „Ruzvelt“ i „Donald Kuk“.

Prema rečima portparola Pentagona Džona Kirbija, operacije američkih ratnih brodova na Crnom moru su „rutinske“, a Sjedinjene Američke Države koordinišu ove akcije sa turskim vlastima u skladu sa konvencijom iz Montrea.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here