H. M. Vujičić
Komšija mu stavlja metu na čelo: Brtanimir Kojić

Memorijalni centar Srebrenica je objavio četvrti Izveštaj o negiranju genocida u Srebrenici za 2023. godinu, a u sklopu te analize na 63 strane nalazi se i svojevrsna “top lista” najvećih negatora na kojoj je čak i predsednik Hrvatske, Zoran Milanović! U top 10 su i predsednik Republike Srpske, bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović i profesor Nenad Kecmanović.

Kao jednog od “glavnih negatora genocida”, apostrofiraju Branimira Kojića, predsednika Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS. On kaže da je to direktno crtanje meta neposlušnim Srbima, što kod njih izaziva zabrinutost.

– Tražimo hitan sastanak sa čelnicima RS, jer su porodice poginulih i nestalih iz Podrinja zabrinute zbog targetiranja. Stavljaju nam mete na čelo, a istovremeno autori izveštaja rade u institucijama RS. Jedan od potpisnika izveštaja mi je prvi komšija i šef u opštini – kazao je i zapitao može li mirno da spava kada mu prvi komšija stavlja metu na čelo.

Branimir Kojić je javno pozvao potpisnike tog izveštaja da ga tuže.

– Porodice srpskih žrtava neće ćutati ni pred sudom ni pred Šmitom, niti bilo kim ko smatra da moramo da mislimo kao oni, kako bi im obezbedili lagodan život kao što imaju Majke Srebrenice, dok muslimanske porodice koje im nisu lojalne žive na rubu egzistencije. Tužno je što se i dalje insistira na narativu o navodnom srpskom genocidu, a ne pominju bar neku od 3.267 srpskih žrtava. Kao da smo sami sebe ubijali tokom tog rata – kazao je Kojić.

Milanovićeva krivica

Autori za hrvatskog predsednika navode sledeće objašnjenje:

“U kontekstu negiranja genocida i relativizacije, novo ime na listi je Zoran Milanović, jer se primećuje da je sve više uključen u ovu praksu. Njegova pojava kao negatora genocida i relativizatora, značajna je zbog njegove visoke političke pozicije i uticaja koji ima kao šef države”.