R. Erceg
Šampionsko slavlje Kolimor parka

Proteklog vikenda u Bonirigu pala je zavesa na Avala kup za 2022. godinu.

Posle dva meseca ligaškog takmičenja i dve runde plej-ofa, u velikom finalu tradicionalnog turnira u malom fudbalu, Kolimor park je savladao višestruke šampione Orlove sa 1:0.

Utakmica za treće mesto između Avale i Ravnih Kotara nije odigrana, jer je Avala unapred predala meč, pa su se Kotari okitili bronzom.

Prvi poraz Orlova

U finalu su se sastale ekipe koje su obeležile takmičenje i zauzele prva dva mesto na kraju regularnog dela sezone, s tim što su tada Orlovi bili prvi, a Kolimor park drugi.

Počelo je dominacijom Kolimor parka i šansama Parente, Čubrila, Kolundžića i Zečevića.

Inicijativa se isplatila već sredinom prvog dela igre, kada je Milan Parenta probio po levoj strani, nabacio oštru loptu po zemlji, na koju je natrčao Milorad Čubrilo i doveo Kolimor u vođstvo od 1:0.

U drugom poluvremenu Orlovi su dali sve od sebe ne bi li zatresli mrežu Nikole Bratića i izjednačili. Međutim, Kolimor je pomalo nekarakteristično za svoj stil fudbala, odigrao pre svega krajnje strateški i bez rizika u odbrani.

Ovakav odnos snaga na terenu najbolje je oslikan činjenicom da su Orlovi bili potpuno neutralizovani i nisu stvorili nijednu stopostotnu priliku za gol.

Osim nekoliko prekida i čarki na terenu, kraj utakmice nije pružio mnogo sa fudbalske strane. To je svakako više odgovaralo Kolimoru, koji je osvojio prvu titulu na Avalu kupu.

S druge strane, Orlovima je ovo bio prvi poraz u finalima, jer su na prethodna četiri pojavljivanja u utakmici za trofej zabeležili sve pobede!

DOSTOJAN PROTIVNIK U FINALU: Ekipa Orlova
Duel Luke Ardalića i Zorana Kolundžića
Ravni Kotari su osvojili treće mesto bez borbe

U odabranom društvu

Ovom titulom Kolimor park je ušao u anale Avala kupa, pridruživši se malom broju ekipa koje su osvajale zvanje šampiona, kao što su Ravni Kotari, Beo-eksport, te u novije vreme Orlovi, Penzioneri i Vukovi.

Pobednički tim čine: Dejan Zečević, Zoran Kolundžić, Boris Tošić, Maksim Jež, Marko Jež, Nikola Bratić, Pavle Drča, Milan Parenta i Milorad Čubrilo.

– Većina članova ekipe se druži još od detinjstva i prva poznanstva su sklopljena na liverpulskom Kolimor parku, koji se naslanja na Ulicu Mur (Moore St), koja je iznedrila generacije naše dece u protekle dve decenije. Tako smo se i mi okupljali na tim terenima, igrali fudbal i družili se. Naravno, bilo je tamo još mnogo druge dece i zato smo želeli da pod imenom Kolimor park predstavljamo sve one koji su dolazili i proveli detinjstvo na tom mestu – objasnio je lider ekipe Zoran Kolundžić, kako su se odlučili za sadašnje ime.

Slavlje posle Čubrilovog gola

Bojsovi su porasli

Na prošlom Avala kupu, 2019. godine, ista ekipa je igrala pod imenom Bojsovi. Sada više promena imena neće biti.

– Ime ekipe će i u narednim godinama nastaviti da odražava nas i našu mladost, mesto na kojem smo odrasli i zato verujemo da je potpuno prikladno – dodaje Zoran.

Kolundžić je u ime Kolimora uputio lepe reči organizatorima i rivalima u finalu.

– Želimo da se zahvalimo organizatorima što su omogućili ovaj turnir. Razumemo da je sve urađeno u kratkom roku i cenimo njihov veliki trud. Hvala svim ekipama koje su učestvovale, kao i navijačima koji su pravili prelepu atmosferu svake sedmice. Čestitam Orlovima na fenomenalno odigranom ligaškom delu i tituli premijera. Do polufinala nisu primili nijedan gol, što potvrđuje njihovu organizovanost u odbrani i golmanske sposobnosti Duška Lavrnje.

Kolundžić je čestitao Dušku Lavrnji i Milanu Parenti na pojedinačnim nagradama i zahvalio se svojim saigračima na zajednički iskovanoj tituli.

– Momci, bilo je zadovoljstvo igrati s vama ove godine. Verujem da smo zaslužili da podignemo pehar jer smo bili prava ekipa. Već se radujemo prilici da branimo trofej sledeće godine – poručio je Zoran.

ZLATNA RUKAVICA: Duško Lavrnja
ZLATNA KOPAČKA: Milan Parenta

Školovani fudbaleri

Valja napomenuti da ekipu Kolimor parka čine momci koji od malih nogu treniraju fudbal.

I danas su čak četvorica prvotimci FK Paramata Eagles iz NPL3 (Marko Jež, Bratić, Kolundžić i Čubrilo), dok ostali igraju u Belim orlovima i Frejzer parku.

Dugogodišnje fudbalsko školovanje očigledno je dalo rezultat i u malom fudbalu, u vidu titule na Avala kupu.

Nagrada za “jednookog“

Junak finala Milorad Čubrilo umalo je propustio utakmicu. Naime, u polufinalu ga je lopta udarila u oko i privremeno je skoro sasvim izgubio vid na desno oko.

Srećom, Čubrilo se oporavio i ne samo da je igrao, već je i odlučio pobednika. Proslavljajući gol dlanom je pokrio desno oko, aludirajući na nimalo naivnu povredu.

Čubrilo je proglašen za najboljeg igrača finala, dok su pojedinačne nagrade dobili i Duško Lavrnja (Orlovi) za najboljeg golmana turnira i Milan Parenta (Kolimor) za najboljeg strelca.

Dres Srbije za junaka finala Milorada Čubrila

Zašto baš Avala kup?

Avala kup je tradicionalno takmičenje srpske zajednice u malom fudbalu koje nosi naziv po Fudbalskom klubu Avala, osnovanom 1967, a 1992. je preimenovan u Bele orlove iz Boniriga.

Prelazni pehar Avala kupa

Budući asovi u predigri

Velikom finalu je prethodila revijalna utakmica dečaka do 12 godina iz Šušak akademije i njihovih vršnjaka iz Ravnih Kotara.

Trijumfovali su Šuškovi klinci golovima, Lukasa Alavanje, Aidena i Diona, dok je jedini gol za Kotare postigao Nikola Veselinović.

Dečaci iz ova dva tima su zatim izneli pehar Avala kupa i srpsku trobojku, predvodeći finaliste Orlove i Kolimor park, pa je pomoćni teren u Bonirigu na trenutak podsetio na velike reprezentativne utakmice.

Mali fudbaleri su izneli pehar i zastavu

Poslednje zbogom velikom Mihi

Pre velikog finala je intonirana himna Srbije, a zatim je minutom ćutanja odata poslednja pošta prerano preminuloj fudbalskoj legendi Siniši Mihajloviću.

– Veliki borac, šmeker i gospodin će večno ostati upamćen kao čovek sa Božijom levicom. Pamtićemo ga po mnogim golovima i ljudskim kvalitetima, a najviše po golu Bajernu u polufinalu Kupa šampiona, ona čuvena “Mihajlović u sredinu… pa nebo se otvorilo“, kao i gol Iranu… Pamtićemo bombardera iz Borova, Božiju levicu, Sinišu Mihajlovića – podsetio je Nikola Pozder publiku u Bonirigu na velikog Mihu, junaka našeg doba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here