pixabay.com
Foto: Ilustracija

“Vozila na daljinsko upravljanje su napravila više od 5.600 uspešnih zarona i snimili više od 27.600 sati video zapisa, ali smo ovu ribu videli samo devet puta.”

Dok su naučnici sa Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) istraživali dubine Tihog okeana kod obale Kalifornije koristeći dubokomorska vozila i snimili su jedno potpuno neverovatno stvorenje.

U pitanju je Opisthoproctus kratkog nosa (Opisthoproctus soleatus) – dubokomorska riba sa providnom glavom, poznata uglavnom iz knjiga i muzejskih postavki. Prvi put je opisana 1939. godine, a samo mali broj ljudi je imao priliku da je vidi uživo.

“Vozila na daljinsko upravljanje MBARI Ventana i Doc Ricketts su napravila više od 5.600 uspešnih zarona i snimili više od 27.600 sati video zapisa, ali smo ovu ribu videli samo devet puta”, kaže se u opisu.

Neuhvatljiva riba ima dva mala udubljenja u kojima se obično nalaze oči, ali u stvarnosti, njene oči su dve svetleće zelene kuglice, koje gledaju nagore prema vrhu glave. Ova struktura omogućava Opisthoproctus soleatus-u da skenira vodu iznad sebe u potrazi za hranom.

Oči ove ribe, pored svog čudnog oblika i lokacije, odlikuju se višeslojnom retinom velike površine: sve kako bi što bolje videla u mraku. Jedna studija iz 2019. godine je pokazala da neobične oči ove ribe mogu da se okreću unutar providne glave, omogućavajući im da traže hranu ne samo iznad, već i ispred sebe. Takođe ovakva struktura oka štiti ribu od sunčeve svetlosti kada se nađe u plitkoj vodi.

Oči sijaju jarko zelenom svetlošću, a istraživači veruju da je Opisthoproctus soleatus razvio oblik filtera koji mu omogućava da ignoriše sunčevu svetlost i primeti bioluminiscenciju malih riba i meduza kojima se ova riba pretežno hrani.

Morski biolozi su takođe otkrili da opisthoprokt koristi svoja velika ravna peraja da ostane mirna u vodi.

Primerak na video snimku pronađen je na dubini od oko 600 metara u zalivu Monterej kod obale Kalifornije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here