MN Press
Nemanja Matić

Fudbaleri Jedinstva sa Uba u prošloj sezoni su ostvarili najveći uspeh u istoriji dugoj 104 godine: izborili plasman u Superligu. Alfa i omega kluba i neko ko je najzaslužniji za vrtoglavi uspon Tamnavaca je Nemanja Matić, proslavljeni as, prvi čovek i idejni tvorac novog srpskog fudbalskog čuda.

Za samo osam godina pod rukovodstvom Matića, Jedinstvo je prešlo put od četvrte lige do elite. Jedan od naših najboljih defanzivnih vezista i dalje je aktivni igrač francuskog Liona, ali to ga nije sprečilo da zasuče rukave “na daljinu” i pokloni Jedinstvu svoje veliko znanje i iskustvo. Nemanja ponosno ističe da će njegovo Jedinstvo put ka uspehu tražiti isključivo sportskim, a nikako “zaobilaznim” putem i ne krije velike ambicije u budućnosti:

– Plan je da u dogledno vreme izađemo u Evropu, videćemo da li smo sposobni za to. Zašto jednog dana ne bismo mogli da igramo Ligu šampiona? Niko ne može da nam zabrani da sanjamo. Želimo da stvaramo nove asove koji će pronositi slavu srpskog fudbala.

Matić je rođen 1. avgusta 1988. Stasao je u Kolubari iz Lazarevca, gde je brzo nagovestio veliki talenat. Već sa 19 godina se otisnuo u inostranstvo, a prva stanica su bile slovačke Košice. Usledili su evro-velikani poput Čelsija, Benfike, Mančester Junajteda, Rome, Rena i Liona. Žoze Murinjo, jedan od najvećih svetskih trenera, često je govorio u superlativima na račun Matića, koji mu je bio produžena ruka na terenu. Svuda je bio omiljen i veoma cenjen kao saigrač i čovek, njegova karijera je bez mrlje. Dres Srbije nosio je 48 puta od 2008. do 2019, a utisak je da je prerano napustio nacionalni tim. Čini se da bi i danas i te kako mogao da pomogne “orlovima” na Euru u Nemačkoj.

Uvek je bio bez dlake na jeziku, nije se libio čak ni da se suprotstavi aktuelnoj nomenklaturi FSS. Na prethodnim izborima za čelnog čoveka saveza javno i glasno je podržao Nemanju Vidića, ukazujući na sve probleme kojima je opterećen srpski fudbal i pozivajući na promene. Tada nije uspeo, predsednik FSS je postao Dragan Džajić. Inače, stadion Jedinstva nosi ime upravo po Džaji, legendarnom levom krilu i bivšem predsedniku Crvene zvezde, najvećem imenu koje je fudbalski Ub dosad iznedrio. Osim popularnog Džaje, iz ovog grada su ka zvezdama krenuli Dušan Savić, Radosav Petrović i mnogi drugi, što svedoči o velikoj tradiciji sporta i fudbala na Ubu.

O privatnom životu Nemanje Matića se ne zna mnogo. Važi za porodičnog čoveka, za kojeg se ne vezuju bilo kakvi skandali. Oženjen je Aleksandrom, sa kojom ima troje dece. Matić je omiljen među Ubljanima, a dobio je tu čast da ulica u ovom gradu nosi ime po njemu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here