Tanjug
Saglasni da mora da se očuva mir: Džejms O’Brajen i Aleksandar Vučić

Bilateralna saradnja Srbije i SAD, i politička i ekonomska, sve bolja, ali su po pitanjima KiM, kao Srebrenice stavovi su različiti, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejmsom O’Brajanom. Visoki gost je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da Priština mora da formira Zajednicu srpskih opština, na čemu mu je Vučić zahvalio.

O KiM i Srebrenici

Po pitanju KiM, kako je rekao Vučić, “u malo čemu smo saglasni”, ali saglasni smo što je veoma važno da se mora očuvati mir i stabilnost. Obećao i da će se Srbija ponašati odgovorno i ozbiljno.

– U svemu drugom imamo različite stavove, kada je reč o Kosovu i o Srebrenici. Zahvalan sam O’Brajanu što je rekao da je izuzetno snažna obaveza koju Priština mora da ispuni, stvaranje ZSO. Velika i snažna već 11 godina, već toliko je mrtvo slovo na papiru. Više od 4.000 dana nas lažu i Priština i Evropljani koji su potpisali to zajedno sa nama – kaže on.

Za razliku od Prištine, naveo je, Beograd sproveo sve na šta se obavezao Briselskim sporazumom, pa čak neke stvari iz Ohridskog sporazuma.

– Ništa od toga nije ih interesovalo, obavezivalo. Nametnuli su nove probleme Srbima poput ukidanja dinara i doveli nas u poziciju da predlažemo kako ćemo da isplaćujemo evre – rekao je Vučić i istakao da se na KiM svakodnevno hapse i prebijaju Srbi.

Za to će, ističe Vučić, Priština biti nagrađena članstvom u Savetu Evrope.

– Rekao sam da znamo da smo mali, a Amerika supersila, ali mi ćemo se onoliko koliko možemo suprotstaviti tom nasilju i nad srpskom državom i narodom i boriti se. Izgubili, izgubili, šta da radimo – rekao je Vučić.

“Okrugla” godišnjica

Povodom rezolucije o Srebrenici je kazao da je to pitanje pokrenuto je na okruglu 29. godišnjicu, jer su, kako je primetio, 29. godišnjice obično najvažnije, i nije naravno upereno protiv Srba, već onako.

– Pošto nismo razumeli da nije upereno protiv Srba, suprotstavićemo se u UN onoliko koliko možemo – rekao je predsednik.

Ukazao je da od O’Brajena nije ništa tražio, niti molio, jer zna stavove SAD.

– Moja obaveza, kada budemo izgubili u SE i formalno u UN, gde ćemo suštinski pobediti, a oni lažima objaviti da su pobedili, jeste da ćemo morati da dignemo glavu i borimo se za ekonomski napredak – naveo je i povodom rezolucije i stava SAD, kazao da iako SAD podigne dva prsta, iza jednog je 70 država”, Srbija će se suprotstaviti svom snagom.

O’Brajan je rekao da će međunarodna zajednica učiniti sve da Priština osnuje ZSO, kao što se obavezala, i da Srbi na KiM budu zaštićeni.

– Kosovo je obećalo da će sprovesti obavezu da osnuje ZSO i to je od ključnog značaja za Srbe. Ako ima zabrinutosti da međunarodna zajednica ne ispunjava obaveze, radićemo da ispunimo – kazao je on. Naveo i da je Vučić glavni zagovornik dobrih odnosa Srbije sa SAD i EU.

Udar na region

Aleksandar Vučić je poručio da se nastavlja borba za Srbiju i da “ćemo ići uzdignute glave, bez obzira na to što su pokušali silom da nas ponize”.

– Nastavićemo da se borimo za zemlju, naš narod, živote i budućnost naše dece, da idemo uzdignute glave bez obzira na to što su pokušali silom da nas ponize – napisao je na Instagramu predsednik, koji u Njujorku predstavlja Srbiju na sednici SB UN.

Uoči puta na zasedanje na kojem se predstavlja šestomesečni izveštaj o radu Misije UN na KiM kazao je da će donošenje rezolucije o Srebrenici dodatno narušiti odnose u regionu i da će se Srbija svom snagom boriti protiv njenog usvajanja.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je u izveštaju o radu Misije UN na KiM naveo da nije bilo napretka ka uspostavljanju ZSO uprkos diplomatskom pritisku i izrazio zabrinutost zbog primene nove regulative o platnom prometu koja je “uticala na ekonomska i socijalna prava Srba i drugih nevećinskih zajednica”.

Zajednički projekti

U ekonomiji, kazao je Vučić, zajedno sa SAD, Srbija realizuje brojne projekte, kompanije iz SAD grade srpske auto-puteve, gradiće neke od najvećih hidroenergetskih objekata, investiraju sve više u Srbiju – rekao je i dodao da su to stvari koje pomeraju zemlju u napredak.

– Moraćemo da se borimo i za privredni rast, za bolji život, moraćemo tu da se oslanjamo i na Amerikance i druge partnere, i na Zapadu, i na Istoku, da se ponosimo napretkom. Naša ekonomska saradnja je izuzetna, sastao sam se sa više američkih kompanija prethodnih 15 dana, ona napreduje i verujem da će biti još bolja – istakao je Vučić.

3 COMMENTS

  1. SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE…

  2. hahahahaha
    pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta …
    Neka se zna koliko je Srbija bitna a ovaj nas predsednik ……

  3. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U BRICS! ZIVELA BRICS! ZIVELA RUSSIA! ZIVELA SRBIJA, BRICS SRBIJA, ZIVELA UNIJA BRICS SA SRBIJOM U NJOJ. BRICS SRBIJA, KONACNO SVOJA NA SVOME MEDU SVOJIMA.
    ONI KOJI NE VOLE ISTOK TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO STO CE ZAPAD PODRZATI MENJAJUCI RUBLJE I JUANE U EVRE I DOLLARA I TRAZITI POSAO U AMERICI I EU I NARAVNO U ALBANIJI. A SVE OSTALO LOSE ISTOKU, MENJATI ZA BOLJE ZAPADNO. I SRBIJA JE NAJBOLJE DA OSTANE NA DINAR. STO CE SE U BUDUCNOSTI SIGURNO I DOGODIGI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here