Čuvajmo srpski gen!

E. V.
0
Hadži Marko Vujičić
Za uspomenu: Aleksandar Vidaković sa mališanima u Majskom cvetu

Mnogo radosti i smeha, pomalo treme tokom nastupa, pokoji ozbiljan, ispitivački pogled… pred nama su bili budući glumci, doktori, naučnici, inženjeri… Budućnost Srbije! “Vesti” su posetile Veliko Gradište – jedno od najmnogoljudnijih dijasporskih mesta u otadžbini i provele jedan dan sa mališanima predškolske ustanove Majski cvet.

U susret obeležavanju vrednog jubileja – tri decenije postojanja jedinog dnevnog lista srpske dijaspore – iskoristili smo priliku da budućim prvacima darujemo “Učimo ćirilicu” – knjigu koja je već postala nezaobilazno pomoćno sredstvo u obrazovanju mladih generacija Srba u rasejanju.

Dečaci na okupu

– Učeći slova naše prelepe ćirilice vi ćete zapravo učiti o bogatoj i lepoj istoriji svog naroda, o svojoj kulturi, tradiciji i običajima. To je istorija koje ne treba da se stidite, već da se njome ponosite i da svuda pronosite njenu slavu – poručio je, uručujući poklone, direktor “Vesti” Aleksandar Vidaković.

Sve manje đaka: Snežana Životić

Čvrsta spona

Predškolska ustanova “Majski cvet” svakako opravdava epitet jednog od najlepših i najopremljenijih obdaništa u Srbiji, a direktorka ove ustanove Slavica Janković ponosno ističe da od pre dve godine imaju i grupu Pahuljica, gde su deca od šest do 12 meseci.

– Zahvaljujući odličnoj saradnji sa lokalnom samoupravom ali i nadležnim ministarstvom, do sada smo se tri puta proširivali, a u sklopu objekta izgrađenog 2019. godine otvorili smo i odeljenje Pahuljica za najmlađi uzrast dece. Veoma smo ponosni i na fiskulturnu salu koja je u potpunosti u funkciji predškolskog uzrasta i značajno je podigla kvalitet rada sa decom.

Osmesi sve govore

U jaslicama je trenutno sedam beba, a u celoj ustanovi je 420 dece od kojih će njih 104 u septembru sesti u đačke klupe. Pripreme za polazak u školu, zahvaljujući predanosti svih vaspitača, uveliko su u toku, pa je i knjiga “Učimo ćirilicu” izazvala veliko interesovanje. Sa zanimanjem su listali stranice svesni u kakvo će čarobno carstvo uploviti kada nauče sva slova azbuke.

– Veoma je važno da deca znaju svoj jezik, tradiciju i kulturu i hvala vam na tome što ste im omogućili da se ta spona između dijaspore i matice još više učvrsti, ali i da ovo bude početak neke buduće saradnje – istakla je Slavica Janković.

Jezik štiti identitet: Slavica Janković

Snežana Milojković, predsednik Saveza učitelja Srbije i profesor razredne nastave u Osnovnoj školi “Ivo Lola Ribar” u Velikom Gradištu, ističe da čuvajući ćirilicu čuvamo identitet našeg naroda.

– To je ključna poruka kako za nas u Srbiji, tako i za našu dijasporu. Jer, očuvanjem ćirilice ne čuvamo samo naše pismo, već čuvamo naše običaje, kulturu, tradiciju, u jednoj reči, čuvamo srpski gen. Naravno, nikako nauštrb drugih naroda, jer uvažavamo sve, ali smatramo da je potrebno da negujemo i svoje – naglašava Milojković.

Riznica znanja: Deca prelistavaju knjigu

Govor brojki

Veliko Gradište kao jedno od većih dijasporskih mesta u Srbiji od sedamdesetih godina prošlog veka je suočeno sa stalnom migracijom stanovništva u inostranstvo. Naši sagovornici kažu da se taj trend, nažalost, nastavlja.

Snežana Životić, učiteljica u OŠ “Ivo Lola Ribar” to plastično objašnjava činjenicom da je škola nekada brojala 1.300 učenika, a poslednjih godina ih je skoro upola manje – 750.

Recitacija za dragog gosta

– Naša škola ima deset podružnih odeljenje sa 22 učenika koji završavaju četvrti razred, a u samom Gradištu ih je duplo više – 51. Kada sam počinjala da radim, nas tri koleginice smo bile zadužene za tri odeljenja prvog razreda, a sada je samo nas dve. Nažalost, neka odeljenja u okolnim naseljima broje po svega deset-dvanaest učenika u sva četiri razreda, a neka naselja imaju po dva ili tri učenika takođe u sva četiri razreda. S jedne strane, veliki broj roditelja se odlučuje samo na jedno dete, a s druge strane, veliki broj mladih parova se odseljava, mahom u Italiju, Nemačku i Austriju. Veliko Gradište ima tu sreću da je turističko mesto, pa posla ima preko leta, ali potrebno je obezbediti posao i tokom preostalih meseci. Opštinske vlasti čine sve da mladima obezbede perspektivu, ali to i dalje ide veoma teško – priča Snežana Životić.

Snežana Milojković kao predsednica Saveza učitelja Srbije ima širu sliku i kaže da je to sumorna statistika i ostalih delova Srbije.

– Deca nastavljaju da se školuju u dijaspori, a to znači i da počinju da zaboravljaju svoj jezik i pismo. Država čini sve da takvu situaciju poboljša školama dopunske nastave, ali roditelji se retko odlučuju da decu šalju u te škole. Zato je ključno pitanje kako motivisati te ljude da ne dozvole da im deca zaborave jezik i pismo i da li uopšte znaju da je to moguće kroz ovakav oblik nastave. Tu ključnu ulogu moraju da odigraju mediji, a “Vesti” i projekat “Učimo ćirilicu” su dobar primer kako se to može postići – naglašava Snežana Milojković, predsednica Saveza učitelja Srbije.

Dragoceno štivo: Snežana Milojković

Štivo i za starije razrede

Upoznajući se sa knjigom “Učimo ćirilicu” Snežana Milojković, predsednica Saveza učitelja Srbije, zahvalila se direktoru “Vesti” Aleksandru Vidakoviću što je projekat namenjen srpskoj dijaspori podeljen i sa maticom.

– Sada i deca u Srbiji imaju priliku da vide šta se radi u našoj dijaspori, a “Učimo ćirilicu” je izuzetno interesantna knjiga koja može da koristi ne samo učenicima u prvom razredu, već po svom štivu i odabranim temama može da posluži kao pomoćno sredstvo sve do osmog razreda osnovne škole – pohvalila nas je predsednica Saveza učitelja Srbije.

Popodnevni san

Vrtić za ponos

Predškolska ustanova Majski cvet ovog novembra će proslaviti 42. rođendan. Osnovana je davne 1980. godine, a Slavica Janković kaže da je vrtić tada pohađalo oko 100 mališana.

– Na početku je to bio gradski vrtić, ali iz godine u godinu i broj grupa je rastao, pa tako i potreba da svoj rad proširimo u mnoga okolna mesta. Danas obdanište radi u ukupno 25 grupa, od kojih je 15 u Velikom Gradištu, a 10 u seoskim mestima – objašnjava direktorka PU Majski cvet.

Priznanja za doprinos obrazovanju

Brojne nagrade

O kvalitetu rada ove predškolske ustanove svedoče brojne nagrade. Ustanova je više puta nagrađivana od strane osnivača – Opštine Veliko Gradište, ali i svih drugih uvaženih organizacija u obrazovanju na nivou Republike Srbije.

– Priznanja su najčešće pristizala za doprinos obrazovanju i postignute rezultate. Razlog tome su brojne nagrade koje su naša deca zajedno sa vaspitačima osvajala na okružnim, republičkim, ali i međunarodnim manifestacijama. Trudimo se da i u savremenim tokovima sledimo ovakav trend. U prethodnim godinama učestvovali smo u brojnim projektima koji su od ključnog značaja za unapređivanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja – napominje direktorka PU Majski cvet Slavica Janković.

Ističe da je prošle godine završen projekat “Snažni od početka – dajmo im krila”, koji je za cilj imao uključivanje sve dece u predškolski sistem vaspitanja i obrazovanja, a sa akcentom na decu iz porodica koje su iz socijalno ugroženih kategorija.

– U projekat su bile uključene 52 porodice iz naše sredine. Jedan od poslednjih projekata u koji je uključen vrtić je “Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu”. Cilj je jačanje kompetencija zaposlenih, porodica, a samim tim i dece. Takođe, od ove godine ustanova počinje sa primenom novog programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja “Godine uzleta” – navodi Slavica Janković.