J. Gajeskov
Episkop Siluan tokom osvećenja bogojavljenske vodice

SPC i njeni vernici širom Australije svečano i molitveno su, u utorak 19. januara, proslavili Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih verskih praznika.

Tada se obeležava dan kada je Isusa Hrista u 30. godini, u reci Jordan, krstio Jovan Preteča.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu svetog velikomučenika Georgija u sidnejskom predgrađu Kabramata, služio je, vernike pričestio i bogojavljensku vodicu osveštao episkop australijsko-novozelandski Siluan, uz saslužemje starešine hrama prote Đure Đurđevića.

Prisutni su bili đakoni Miloš Raketić i Nikola Kovačević, ipođakoni Veljko Mrakić i Dražen Košpenda, kao i više čtečeva. Apostole je čitao ipođakon Veljko, a Jevanđelje đakon Miloš, dok je tokom službe odgovarao crkveni hor.

U pastirskoj besedi, episkop Siluan je opširno govorio o značaju ovog velikog hrišćanskog praznika i pozvao vernike da se redovno okupljaju oko naših svetinja, kako bi sačuvali pravoslavnu veru, jezik, tradiciju i sve ono što nas čini ponosnom nacijom.

Posle podele nafore i osveštane bogojavljenske vodice, većina vernika zajedno s episkopom i sveštenoslužiteljima okupila se u parohijskom domu na posluženju.

Povratak u školu: Đaci u Crkvi Svetog Georgija

Upis u nedeljnu školu

Iz kabramatske crkvene opštine obaveštavaju parohijane i vernike da će se sveta liturgija na Svetog Savu, u sredu 27. januara, služiti od 10 časova ujutru, a nova školska 2021. u ovdašnjoj Srpskoj nedeljnoj školi “Vuk Karadžić” počinje 31. januara.

Umesto Svetosavske akademije i slavskog ručka, zbog trenutne situacije i restrikcija, sečenje slavskog kolača biće obavljeno u crkvi, a najmlađi će u okviru redovne nastave učestvovati u svetosavskoj radionici.

Tamo će na zanimljiv način, kroz igru i pesmu, učiti o velikom srpskom svetitelju i zaštitniku škola.

Istog dana, s početkom u 9 sati, počinje i upis za 2021. Svi novouopisani učenici dobijaju na poklon školske majce.

Roditelji koji žele da im deca pohađaju nastavu u Kabramati za sve informacije treba da se jave na broj telefona: (02) 9602-4358, ili nedeljom pre ili posle bogosluženja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here