Vesti
Milan Vlašić

Čuvaj se i Bog će te čuvati! Ovako glasi drevna izreka s kojom moramo da se složimo bili religiozni ili ne. U svemu ovom ludilu u poslednje, sada već skoro dve godine, mene iznenađuje činjenica da se veoma malo priča o prirodnom imunitetu.

Sve se svodi na to da savremena medicina vodi brigu o nama, kao da mi ne moramo da vodimo brigu o sebi. Meni to nije logično i želim ovim putem apelovati na naše ljude da misle o sebi, o zdravlju i imunitetu jer ako mi ne mislimo o sebi, mala je šansa da će neko drugi da misli o nama.

Čuo sam jednu izreku s kojom moram da se složim: ”Verovati da se farmaceutska industrija bori za zdravlje ljudi je isto kao da verujete da se vojna industrija bori za mir u svetu“.

Lekovi leče simptome i posledice, ali mi možemo da lečimo i izlečimo uzroke. Evo kako…

Pazite s kim se družite

Pre svega moramo da vodimo računa o tome sa kim se družimo, sa kim provodimo najviše vremena.

Mi smo, opet da se poslužim jednom izrekom, ”ono što je prosek pet osoba sa kojima provodimo najviše vremena“. Dalje, ”mi ćemo biti za pet godina isto ono što smo danas, a jedina razlika će biti ljude koje sretnemo i knjige koje pročitamo“.

Kako mislite ne čitate knjige? Pa počnite. Sada je najbolje vreme za novi početak bilo čega. Sada je jedina realnost. Prošlost i budućnost su iluzije.

Sledeća stvar o čemu moramo voditi računa ako želimo da mislimo na sebe, ako želimo da držimo do svog imuniteta, jeste spavanje.

Pre svega morate uvek nastojati da zaspite pre ponoći. Dalje, nemojte provoditi vreme u krevetu, a po mogućnosti ni u prostoriji u kojoj inače spavate, sem kada spavate. Krevet služi za spavanje, a ne za čitanje novina, korištenje telefona ili gledanje televizije – pogotovo ne televizije!

Ukoliko uglavnom ne zaspite u prvih 5 do 10 minuta od kada se udubno smestite u krevet, nešto nije kako treba i morate potražiti načinda idete u krevet tek kada vam se spava. A to, da ponovim, mora biti pre ponoći.

Umereno jelo i piće

U redu je umereno piti i jesti, sve što je umereno je dobro, ali nemojte ni piti ni jesti pre spavanja.

Naime, ako popijete ”jednu više“ pre spavanja, možete lako da zaspite, ali čim dejstvo toga što ste popili prestane da deluje, vi ćete se probuditi, poput zombija. Dakle pred spavanje nema ni pića ni jela.

Spavanje je veoma bitno za imuni sistem, zdravlje i dugovečnost.
Kretanje, izlaganje suncu, pozitivno razmišljanje, čitanje samo ovoga što je lepo i pozitivno, izbegavanje vesti i bilo čega negativnog su daljnji elementi o kojima morate voditi računa ako želite da štitite svoj prirodni imunitet. osnova svega.

Beli luk, đumbir, med, orasi, lagana hrana, umerene količine hrane i pića… samo su neki od elemenata o kojima moramo vodite računa da bi smo sami sebe čuvali, a onda će nas i Bog čuvati.

Priča iz Zemuna

Za imunitet je takođe važan smeh, pa evo mog skromnog doprinosa. Ovo mi je pričao jedan Zemunac, a ako nije istina, nije moja sramota.

Priča mu njegov drugar da je čuo kako se u njihovu zgradu doselio dobar dasa i prepričava mu razgovor sa suprugom. Kaže on njoj kako se u zgradi priča da je novi stanar takav šarmer da je bio sa svim ženama iz njihove zgrade, ali da nije bio eto samo sa jednom ženom.

U to mu ona upade u reč i kaže: „Ah da, znam, to mora da je ona glupača s prvog sprata“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here