Tanjug
Kirijakos Micotakis i Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sastao u Beogradu sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom, a posle razgovora na konferenciji za novinare poručio da će 2024, biti godina ogromnog napretka i rasta ekonomskih odnosa Srbije i Grčke.

Međusobna podrška

Predsednik je rekao da Srbija i Grčka neguju dobre i bratske odnose, da su uvek međusobno podržavale teritorijalni integritet i da veruje da će tako biti i u budućnosti. Micotakis je poručio da stav Grčke po pitanju Kosmeta ostaje nepromenjen.

Vučić je naveo da je razgovor s gostom bio otvoren, iskren i prijateljski.

– Rekao sam Micotakisu nedvosmisleno da je Srbija čvrsto opredeljena za nastavak i ubrzanje EU puta, da smo zahvalni Grčkoj na podršci i da to nije samo formalna rečenica koju političari izgovaraju kao poštapalicu, već je to od suštinskog značaja za našu zemlju – kazao je on.

Dodao i da je isto tako rekao da razume da u Evropi nisu uvek srećni svim potezima Beograda, ali u Evropi moraju da razumeju da “i mi očekujemo jasne signale za podršku Srbiji na njenom putu”.

Vučić je istakao da je Grčka jedan od značajnih i najvećih iskrenih podržavalaca Srbije na njenom EU putu.

Rekao je da je došlo 35 grčkih firmi u Srbiju i dodao da je moglo da ih dođe i 200 koliki je interes za saradnju. Poželeo je dobrodošlicu grčkim firmama koje hoće da zarade novac, jer Srbija nema kapaciteta da izvede sve za šta je obezbeđen novac. Malo zemalja u svetu, kaže, ima taj problem.

– Zamolio sam Micotakisa da deo grčkih kompanija pošalje u Srbiju, da pomognu u ostvarivanju i snova i važnih zadataka – rekao je Vučić.

Bliske zemlje

Premijer Grčke je izjavio da je došao kako bi dve zemlje unapredile ekonomske odnose u konkretnim sektorima i projektima, prvenstveno u energetskom sektoru i u transportu.

– Srbija i Grčka su bliske ne samo zbog geografske blizine, već i što su zajedno koračale kroz sve istorijske periode – rekao je on.

U Beogradu se, kako je naveo, oseća kao kod kuće, a Vučiću je zahvalio na gostoprimstvu i na sadržajnim razgovorima.

Micotakis kaže da se lepo oseća, jer se vidi napredak u odnosima dve zemlje.

– Bilateralna saradnja ima strateški karakter – kazao je on.

Premijer Grčke je siguran “da će se Srbija ubrzano približavati EU”.

– Stav grčke po pitanju KiM ostaje nepromenjen – istakao je Micotakis, i ponovio da smatra da je dijalog jedini put.

On je istakao da se saradnja Grčke i Srbije proširuje i na energetski sektor, na bezbednost i diversifikaciju snabdevanja. Napomenuo je i da je vrlo važno okrenuti se obnovljivim izvorima energije.

– Imamo izuzetno znanje, jer nam je više od 50 odsto električne energije iz obnovljivih izvora. Želimo da u Srbiji uvedemo zelenu energiju iz obnovljivih izvora, kroz tehničko znanje i investicije – poručio je Kirijakos Micotakis.

Kvantni skok

Predsednik je rekao da je bilo reči o agendi EXPO 2027. godine.

– Rekao sam Micotakisu da je naš cilj i ostvarivi san da kraj 2027. dočekamo sa ukupnom vrednošću BDP od 100 milijardi evra. Pre samo 10 godina vrednost BDP Srbije bila je 32 milijarde evra, dok je danas 69,5 milijardi. Verujem da se za četiri godine može dostići 100 milijardi evra, što bi pokazivalo strahoviti napredak, kvantni skok u pravom smislu te reči, koji je Srbija napravila u prethodnih 12 ili 15 godina. Za to nam je potrebna podrška i grčkih prijatelja – naveo je Vučić.

Strateški koridor

Grčki premijer je istakao da je sa predsednikom Srbije razgovarao o osavremenjavanju linije Solun – Beograd, kao i o završetk koridora koji će kretati iz Pireja i završavati se u Budimpešti.

– To je od strateškog značaja za čitavu jugoistočnu Evropu. Moramo iskoristiti i EU fondove koji su predviđeni za Zapadni Balkan. Inače, moja domovina ohrabruje i praktično učešće EU u razvoju infrastrukture Srbije i svih drugih zemalja poluostrva – naglasio je Micotakis.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here