Marko Prijić
RAZGALILI PUBLIKU: Pripremni ansambl

Folklorni ansambl „Oplenac“ iz Adelajda uspešno je završio ovogodišnju sezonu prolećnim koncertom “Sačuvajmo od zaborava”, održanim u prošlu nedelju.

– Ova godina nije bila uobičajena, iako smo bili u daleko povoljnijoj situaciji od ostatka zemlje, jer smo imali mogućnost da radimo. Uspeli smo i u julu da napravimo pevački jubilej, ali smo želeli da kraj godine obeležimo jednim ovakvim koncertom – kaže za “Vesti” Aleksandar Branković, umetnički direktor Oplenca.

Izvođači, njih oko 250, razgalili su publiku pesmom i igrom.

Mala dečija grupa

– Učestvovale su sve grupe Oplenca, osam folklornih i dve pevačke. Ovde u Australiji postoji trend da se svakoj grupi istog ansambla daje posebno ime, međutim, mi smo svi Oplenac, tako da smo grupe klasično podelili po starosnim kategorijama.

Mladi veterani

Repertoar koreografija je bio izuzetno bogat i predstavljen je veliki broj srpskih regiona.

– Najmlađi folkloraši, od pet do sedam godina, odigrali su igre iz Srbije. Mali, uzrasta od osam do deset predstavili su se igrama iz Šumadije, a srednja dečija grupa, od deset do 12 godina odigrala je igre iz Negotina. Stariji od 12 do 14 godina predstavili su se Šopskim igrama. Pripremni ansambl, koji čine deca od 14 do 18 godina predstavio se publici igrama s Kosova i Metohije, dok je izvođački ansambl, u kojem su mladi od 16 do 25 godina, uveličao program Vlaškim igrama iz Kobišnice – priča nam umetnički direktor Branković.

Najmlađi folkloraši

Aleksandar se kao nekadašnji profesionalni igrač folklora ovog puta pridružio mlađim veteranima, koji su se publici predstavili igrama iz Niša. Ništa manje aplauza nisu dobili ni stariji veterani, čiji najstariji član ima 72 godine. Oni su igrali igre iz centralne Srbije.
Prolećni koncert Oplenca ne bi bio to što jeste da i ovog puta nisu nastupili ženska i muška pevačka grupa sa blokom pesama iz Like.

Veterani

– Zaista je bilo lepo. Posle dužeg vremena smo imali priliku da organizujemo ovako veliko dešavanje sa 250 ljudi u publici. Ponovo smo mogli da osetimo kako izgleda kada je u sali gužva i vesela atmosfera. Do sada smo sve nešto morali da se prebrojavamo i razdvajamo. Sada, kako je reč o događaju u zajednici, mogli smo bez problema da imamo i 1000 ljudi. Inače, svega dvadesetak, od preko 260 članova Oplenca, nije moglo u nedelju da nastupi, zbog slave Mitrovdana narednog dana, inače svi ostali su bili tu – ističe Branković.

Pevačke grupe

Oplenac je ovim koncertom završio sezonu i prema rečima umetničkog direktora ovog folklornog društva ostalo je još da pripremni i izvođački ansambl, koji nisu imali prilike ove godine da putuju po Australiji, iako su bili pozvani u Sidnej i u Pert na festivale, da krajem novembra odu na ekskurziju.

Izvođački ansambl

– Biće to radna ekskurzija tokom koje ćemo održavati probe i gledati snimke različitih izvođenja i to komentarisati. To je još jedino ostali do kraja godine, a onda ćemo se tokom celog decembra spremati za Božić. Nadamo se da će sve biti uredu sa situacijom u državi i da ćemo moći da nastupimo za ovaj veliki praznik – istakao je Aleksandar Branković.

Srednja grupa

NADAMO SE SRPSKOM FESTIVALU

Ovogodišnji pokušaji folklorne grupe Oplenac da odu na neki festival izvan Adelajda su ostali samo pusta želja.
– U avgustu je trebalo da odemo u Bonirig na tradicionalni folklorni festival, koji je nažalost otkazan zbog lokdauna u Sidneju. Pre toga, u aprilu smo bili pozvani da odemo u Pert, i sva sreća što nismo, jer je tog vikenda sve zatvoreno i otkazano. Zato se vrlo radujemo Srpskom festival u Sidneju u februaru i nadamo se da će biti uslova da se održi. Bićemo prvi koji će doći, a sve u želji da pokažemo šta smo radili sve ovo vreme. Mi smo nekako jedni od retkih koji smo imali najviše mogućnosti za to – kaže Branković.

Starija grupa

ZAHVALNOST KOLEGAMA

Iako nije bilo putovanja, Aleksandar Branković kaže da je sa svojim kolegama iz drugih gradova u manje-više redovnom kontaktu, bilo da se radi o kolegama koji su bili profesionalni igrači ili nekadašnji amaterski igrači.
– Mi jesmo došli ovde kao profesionalni igrači, koreografi, da radimo, ali bez entuzijasta koji su to radili proteklih 15 godina ne bi bilo ovoga što danas imamo. Sve je to njihova zasluga, a na nama je da to čuvamo i obogaćujemo – naglašava Branković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here