Tanjug
Zlo ne sme da se ponovi: Dr Darija Kisić Tepavčević i Aleksandar Vučić

S porukom da se zlo ne sme i neće ponoviti u Severnoj Mitrovici, Gračanici i Beogradu obeleženo je 17 godina od dana kada su varvarske horde učinile pogrom nad kosovskim Srbima ubivši njih 16 i proteravši oko 4.000, pri čemu je spaljeno 935 kuća i 35 crkava.

Na Dan sećanja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Narodnom pozorištu u Beogradu poručio je da “postoji vreme u kome smo nemoćni da sprečimo nepravdu, ali da nikada nećemo propustiti da se pobunimo protiv nje”.

– Ovo su reči Elija Vizela, logoraša, koje nas obavezuju na borbu protiv zla – rekao je predsednik Vučić.

On je istakao da su tokom pogroma ubijani i proterivani Srbi, spaljivane crkve, i to sve pred očima međunarodne zajednice.

– Upućeni da reše srpsko pitanje na Kosovu, 60.000 Albanaca je krenulo da proteruje Srbe. Posle 17. marta, Srba ne samo da nije trebalo da bude na Kosovu, nego da ne ostane bilo šta čemu bi imali da se vrate. Ognjem i mačem, tako je trebalo da se završi sa Srbima na Kosovu. Zlatibor Trajković, koji je imao šezdeset godina, živ je zapaljen ispred svoje kuće – podsetio je predsednik.

Nisu sami: Kosovski Srbi

Vučić je rekao da Srbija 2004. godine nije imala snage ni mudrosti, da spreči pogrom, niti da na njega adekvatno odgovori.

– Ali zapamtili smo. Više nismo slabi niti zemlja gubitnika. Danas više ništa slično ne može da se desi bez odgovora Srbije. Mi imamo pravo da brinemo o svom narodu i njegovoj sigurnosti. I Srbija to radi bez zveckanja oružjem i bez huškanja. Ali to ne znači da ćemo dozvoliti da se 17. mart ponovi – istakao je predsednik i rekao da ćemo čuvati pravo na život našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

On je naglasio da Srbija ne vodi ekspanzionističku politiku, kao i da nema aspiracije prema tuđim teritorijama.

– Ne želimo da upravljamo ni sa kim, osim sobom i svojom državom. Jedino tražimo da izvršavamo svoju obavezu, da pamtimo i da ne zaboravljamo. Želimo drugima da se bave sobom i da budu uspešni. Pobednici praštaju i idu dalje, dok se gubitnici vrte u jednom mestu. Mi Srbi to nećemo da budemo, ali ćemo da pamtimo. Srbija je danas zemlja razuma, koja ne gubi – rekao je Vučić i istakao da želi da budemo pobednici bez krvi i rata.

Vitezovi ne odustaju

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, humanitarac Arno Gujon ocenio je da je martovski pogrom 2004. godine bio usmeren i protiv Evrope jer su napadnuti manastiri i srušene crkve koji su deo civilizacije koji je zauvek nestao.

– Uvek sam znao da su Srbi sa Kosova i Metohije pravi vitezovi koji ne odustaju, iako bi mnogi poklekli pred stalnim nasiljem – poručio je Gujon.

Zločince će stići kazna

U severnom delu Kosovske Mitrovice program pod nazivom Dan kada je sve gorelo – da se ne zaboravi počeo je u parastosom i polaganjem venaca na spomeniku Beli anđeo, na kome su uklesana imena poginulih tokom rata s NATO i terorističkom OVK 1999. godine. Na spomen-pločama nedaleko od ovog spomenika, kao i svakog 17. marta, položeni su venci Jani Tučev i Borivoju Spasojeviću, Mitrovčanima poginulim u martovskom pogromu.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić obratio se okupljenim građanima i ocenio pogrom kao pokušaj da se uništi sve što je srpsko i pravoslavno na Kosmetu.

– Srpski narod ne zaboravlja. A svaki zločin ima dva imena, žrtve i počinioca. Nažalost, do danas su poznata samo imena žrtava, a počinioci još nisu otkriveni. Verujemo da se ovakav genocid više nikada neće dogoditi, a ubeđen sam da će zločince stići i Božja i ovozemaljska kazna – rekao je Rakić.

On je uputio poruku i onima koji i danas pokušavaju da oskrnave i unište srpske svetinje.

– Ostajemo ovde, gradićemo budućnost za našu decu, za generacije koje dolaze, jer iza nas čvrsto stoje naša država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić. Amin – rekao je Rakić.

Na Duhovnoj akademiji u sali Mitrovičkog dvora prikazan je dokumentarni film posvećen pogromu 17. marta 2004. godine. Potom se okupljenima obratio predsednik opštine Aleksandar Spirić.

Nikad više: Spaljeni hram u Prizrenu

Pati ceo narod

Venac je položila i pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Jelena Stojković, koja je poručila da Srbija s velikom pažnjom, posvećenošću i patnjom daje počast žrtvama palim pre 17 godina.

– Ovde se tada desilo jezivo etničko čišćenje, gde je za samo tri dana proterano mnogo Srba. To se ne sme zaboraviti, to su velike patnje u duši svakog, ma gde da živi – rekla je Jelena Stojković i poručila da se takvo uništavanje srpske kulture više neće dozvoliti.

Patrijarh Porfirije

Da istrajemo i opstanemo

Patrijarh srpski, njegova svetost Porfirije poručio je u Pećkoj patrijaršiji da i ovih dana pljačkaju i obesvećuju srpske hramove.

– Bogu ćemo se moliti da podari snagu onima koji su ostali da istraju i da u miru grade svoj život. Molićemo se, isto tako, da rušioci prestanu da ruše, palioci da prestanu da pale, pljačkaši prestanu da pljačkaju, jer se mi u tim hramovima molimo i za njih i za njihove bliženje, za njihovu decu – rekao je patrijarh Porfirije i pozvao na molitvu za mir među svim ljudima koji žive na Kosovu i Metohiji bez obzira na njihovu veru i naciju.

Prethodno je patrijarh u manastiru Pećke patrijaršije služio pomen svojim svetim prethodnicima arhiepiskopima i patrijarsima srpskim i postradalima u martovskom pogromu 2004. godine.

– U ovoj svetoj Stavropigijalnoj lavri srpskih patrijaraha, gde počivaju moji sveti prethodnici, arhiepiskopi i patrijarsi srpski, svedoci smo ne samo postojanja nego i pokrovitelji i stvaraoci najviše evropske kulture kojom smo oplemenili kosovsko-metohijsku zemlju. Pomolili smo se i za duše naše braće i sestara postradalih u martovskom pogromu pre 17 godina. Setili smo se i stradanja od pre 40 godina, kada je isto u martu mesecu spaljen konak ovog manastira – naveo je patrijarh.

Kfor poštuje Rezoluciju 1244

Komandant Kfora general-major Franko Federiči na godišnjicu pogroma Srba iz 2004. rekao je da se ukupna bezbednosna situacija na Kosovu od tada promenila i da je stabilna.

– Misija Kfora koju vodi NATO nastavlja svakodnevno da obezbeđuje sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu s Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 usvojenom 1999. godine. Uvek ističem da Kfor ostaje usredsređen na sprovođenje mandata koji je dobio od UN – rekao je Federiči i istakao da Kfor ima redovne kontakte sa Srbijom, kao i s međunarodnim organizacijama na Kosovu, posebno sa EU.

On je dodao da NATO podržava dijalog između Beograda i Prištine kao jedino trajno političko rešenje za Kosovo i region.