Čuvar muzičkog blaga Vlaha

0

Njihove nastupe je ocenjivao tročlani žiri u kome su bili Maja Stojanović, profesor u MŠ "Stevan Mokranjac" u Negotinu, Slobodan Domaćinović, doajen vlaške pesme i u svojstvu predsednika, Ljubiša Pavković, jedan od najznačajnijih muzičkih umetnika srpskog etno prostora, virtuoz na harmonici. Prema njihovoj odluci, za najboljeg vokalnog solistu festivala proglašen je Ivica Prvulović, iz Gradskova u opštini Zaječar, koji je i prošle godine osvojio prvo mesto i bio pobednik Festivala vlaške pesme u Boru.

SAMOUKI SRĐAN
Na instrumentu, najviše domete pokazao je Srđan Petrović, mlad i talentovan solista na harmonici iz Topolnice kod Majdanpeka. Samouki je muzičar koji ima već zavidnu karijeru mladog muzičara na lokalnoj estradnoj sceni, a koji redovno učestvuje na svim muzičkim smotrama i manifestacijama jer kaže da na taj način stiče nova znanja i usavršava svoje. Kao pobednicima festivala, pripale su im novčane nagrade kao i najboljem učesniku ovogodišnje manifestacije, Aleksandru Živkoviću, solisti na fruli, rodom iz Boljevca, koji se, inače, školuje na odseku klarineta u Negotinu, u MŠ "Stevan Mokranjac".

 

Pripreme za iduću godinu

– Mi smo u potpunosti zadovoljni Festivalom i počinjemo pripreme za iduću godinu. Naše namere su bile da napravimo dobar festival i sudeći po reagovanju publike tako i jeste. Vidimo se na Sedmom festivalu vlaške pesme u Negotinu 2015, rekao je dr Siniša Čelojević, predsednik UO Udruženja Gergina zatvarajući festival koji je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, Nacionalnog Saveta Vlaha Srbije, Opštine Negotin i Kompanije Eliksir grupa – IHP Prahovo.

Mladi Živković je dobio specijalno priznanje "Božidar Janucić" koje na festivalu dodeljuje porodica proslavljenog krajinskog violiniste Božidara Janucića.

– Najviše volim da pevam, ali podjednako volim i svoje instrumente, frulu i klarinet – kaže Živković, ne skrivajući svoje oduševljenje titulom laureata ovogodišnjeg Festivala vlaške muzike.

Zanimljivo je, pred publikom, obrazloženje odluke o izboru pobednika izneo je Ljubiša Pavković.

– Čast mi je što učestvujem na Festivalu Gergina, kao predsednik, ali i solista u okviru revijalnog programa, na svojoj harmonici. U vremenu kada vladaju šarene televizije koje deci i omladini nude sve i svašta, vidim da ovi mladi ljudi čuvaju svoj folklor i bave se pravim stvarima sa mnogo ljubavi i ja sam zbog toga oduševljen. Mislim da su svi pobednici jer su posvećeni pravim vrednostima – rekao je Pavković, koji je izučavao balkanski folklor i koji je kao vrhunski interpretator narodne muzike jedan od najznačajnijih muzičkih umetnika srpskog etno prostora. Na čelu Narodnog orkestra RTS-a, sa kojim je snimio veliki broj pesama i igara od nacionalne važnosti, proveo je skoro tri decenije.

PODRŠKA ORGANIZATORA
I Radiša Dragojević, predsednik Nacionalnog Saveta Vlaha u Srbiji koji je u ime jednog od pokrovitelja, otvorio Festival Gergina u Negotinu imao je reči hvale za napore organizatora da ovaj festival održi i u njega, s godinama, udene novi kvalitet. Festival Gergina je jedna od najprestižnijih manifestacija u Istočnoj Srbiji. Predstavlja našu specifičnu kulturu, vlašku pesmu, muziku i folklor koji nas karakterišu kao manjinu, identifikuju je i odvajaju od drugih i po tome se prepoznajemo.

-Nacionalni savet Vlaha je već četiri godine pokrovitelj festivala Gergina, tako će biti i ubuduće i mi ćemo pružati podršku u svakom pogledu i finansijsku, naravno – rekao je Radiša Dragojević, otvarajući festival Gergina u Negotinu, koji je okupio brojnu publiku i poštovaoce vlaške kulture, muzičke, pre svega.

Verni programskoj koncepciji, organizatori festivala su na veliku scenu Doma kulture u okviru prve večeri izveli i pionire KUD-a Rudna Glava, koji su se predstavili spletom vlaških kola iz Gornjeg Poreča.

Drugo, revijalno veče okupilo je najznačajnija imena vlaške pesme i muzike iz Srbije i susednih zemalja, Rumunije i Bugarske.

PEVAČKE ZVEZDE
Među pevačkim zvezdama vlaškog melosa, koje su nastupile u pratnji orkestra Srđana Demirovića "Nema dalje", između ostalih, bili su Slobodan Domaćinović, Staniša Paunović, maestro Ljubiša Pavković na harmonici, Branka Bukacić, prva dama vlaške pesme, Gjorgi Kostadinov, kavalista iz Bugarske i trubač iz Rumunije Njelucu Murgile. Gosti su bili članovi KUD-a "Dimitrije Belivakić" iz Bukovča, koji postoji 60 godina.
Festival vlaške muzike Gergina imao je kao i ranijih godina prateće programe.

 

Promovisana su tri nova izdanja Udruženja Gergina i Nacionalnog saveta Vlaha: monografije o Staniši Paunoviću i Slobodanu Domaćinoviću, doajenima vlaške pesme, kao i zbirka 100 najlepših vlaških pesama. U okviru pratećeg programa, prve festivalske večeri otvorena je izložba slika Pronađeni u prevodu, poznatog vlaškog slikara Dragoljuba Stajkovića Stajka, koji je diplomirao na Akademiji lepih umetnosti u Parizu, a koji je slikarstvo usavršavao u Italiji i Holandiji, a koji duže od dve decenije živi i radi na prostoru Krajine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here